Büro Memur-Sen tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen 'Merhamet ve Kadın' temalı fotoğraf yarışmasının kazananları Ankara’da gerçekleştirilen ödül töreni ile açıklandı.

**

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen “Merhamet ve Kadın” temalı fotoğraf yarışmasının ödül töreni Ankara’da gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz, Memur-Sen Kadın Kolları Komisyon Başkanı Habibe Öcal, Büro Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Figen Karadağlı ve birçok davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Sarıeroğlu,  sözlerine kadın kahramanları, şehitleri, emekçileri anarak başladı ve kadın komisyonlarının önemine değinerek, 8 Mart kapsamında yapılacak etkinliklerin farkındalık sağlaması ve politika oluşturması adına katkı sağlamasını temenni etti.

Kadın odaklı çok önemli yasal düzenlemelerin gerçekleştiğini ve kadınların her alanda çalışma hayatında yer aldığını belirten Sarıeroğlu, “Kasım ayı istatistikleri açıklandı, işsizlik oranlarımızda düşüş var ama en büyük düşüşümüz kadınlarla ilgili yaşandı. 1 milyon 400 binlik istihdamın yarısı kadın istihdamında gerçekleşti. Şu anda kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 33 seviyesinde, 2023 yılında hedefimiz yüzde 41 seviyesinde gerçekleştirmek. Hayatın her alanıyla ilgili düzenlemeleri gerçekleştirdik. İçinden geçtiğimiz süreçte kadına şiddete sıfır tolerans şeklinde yaklaşıyoruz. Bu alanda faaliyet gösteren tüm STK’larla ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz' şeklinde konuştu.

Bakanlıkta Kadın Sayısını Arttıracağız

Kamuda yüzde 39 oranında kadın çalışanın olduğunu belirten Sarıeroğlu,  bu seviyenin artmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi. Kadınların sadece sendikacılıkla ilgilenmediğini ve komisyonları bir okul olarak değerlendirdiklerini belirten Sarıeroğlu, “Kadınların bizzat karar mekanizmalarında olması gerekiyor. Bakanlıkta da kadın oranı yüksek ama yönetim kadrosunda sayı yeterli değil, bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz, yakın zamanda kadın yönetici sayısını artırmış olacağım” şeklinde konuştu.

Tek Bir Terörist Kalmayana Kadar Mücadelemiz Devam Edecek

Kamuda görev yürüten kadınlarla ilgili bazı düzenlemelerin olduğunu da sözlerine ekleyen Sarıeroğlu, düzenlemelerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirtti. Gündem üzerine de değerlendirmelerde bulunan Sarıeroğlu, 'Ülke olarak zorlu süreçlerden geçiyoruz. İnşallah bundan sonra da güçlü Türkiye yolunda engelleri aşa aşa hedeflerimize ulaşacağız. Afrin’de bütün şer odakları birlik olmuş durumda. Sınırımızda bir terör koridoru oluşturmak isteniliyordu. Bu operasyonumuz tek bir terörist kalmayana kadar devam edecek. Biz güçlü bir ülkeyiz. 15 Temmuz’u milletimizle birlikte atlattık' diye konuştu. Sarıeroğlu, şehitlere rahmet, gazilere şifa diledi.

 

Esen: Merhamet Edin, Merhamet Olunasınız. Af Edin, Af Olunasınız

Kadına yönelik şiddet olaylarının çokça duyulduğu bir dönemde olduklarını belirten Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, kadın ve merhamet kavramlarını bir araya getiren bir fotoğraf yarışması düzenleyerek farkındalık yaratan Büro Memur-Sen’in çalışmasını çok değerli ve anlamlı bulduğunu belirtti. Esen, sözlerini şu şekilde sürdürdü: Toplumlar hangi kavramlarla daha çok karşılaşırlarsa, o kavram hayatlarında o kadar belirleyici oluyor. Şiddet, taciz, cinayet, ölüm, istismar, işkence sözcüklerinin giderek daha fazla yer aldığı bir dünyada merhameti öne çıkarmanın değerini tartışılmaz olarak görüyorum. “Merhamet edin, merhamet olunasınız. Af edin, af oIunasınız.” diyen bir medeniyetin mensupları olarak, bu kavramların insanlık için ne kadar gerekli olduğunu hepimiz fark etmişizdir” dedi.

 Merhametin Olmadığı Yerde Zulüm Olur

Ülke olarak tüm Dünya’ya örnek teşkil ettiğimizi belirten Esen, “Bu gün devletimiz ve milletimiz tüm dünyaya örnek olacak şekilde 5 milyona yakın Suriyeli kardeşini misafir ediyorsa bu tek kelime ile bir merhamet eylemidir. Başta Avrupa olmak üzere gelişmiş ülkeler maalesef bir mazlumu misafir etmemek için her türlü tedbire başvurabiliyorlar. Merhametin olmadığı yerde zulüm olur. Emperyalist zulüm makinesi hiç durmadan işlediğinden zulümler de bitmiyor” şeklinde konuştu.

Esen sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Küresel emperyalizmin ataşe verdiği her yere umut olacak, onlara merhameti ulaştıracak olanlar bu toprağın yetiştirdiği kimseler olacaktır. Bu köhne düzen en çok bizim coğrafyamızı ateşe verdi. Filistin, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen cayır cayır yanıyor. Biraz ötede Arakan, zulüm altında inliyor. Küresel emperyalizm bütün insanlığı zulüm cenderesinin içine çekiyor. Dokuza bir, bire dokuz sistem bu… egemenlerin iktidarlarını sürdürmeleri için bütün insanlık köle yapılmak isteniyor. Ne var ki, bazı insanlar da özellikle gelişmiş batı ülkelerinde yaşayanların kahir ekseriyeti görece refaha mağlup olmuş durumdalar; dünyanın diğer yerlerindeki gelişmeler kör ve sağırlar. Onlar kör ve sağır olsalar bile bizler dünyanın her tarafına merhamet götürmek için, mazlumların umudu olmak için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz.”

Kadınlarımız Hainlere Geçit Vermedi

Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz ise, kadınların karşılıksız fedakarlığın ve özverinin timsali olduklarını vurguladı. Kadınlara ne kadar saygı gösterilse, hürmetle yaklaşılsa az olduğunu ifade eden Genel Başkan Vecdi Yanbaz, “Cennet vatan ülkemiz, kadınlarımızın omuzlarında yükselmiş bu günlere gelmiştir. Korku nedir bilmeyen, asil, merhametli kadınlarımız sayesinde ülkemiz dün de, bu gün de saldırılara karşı dur demiş, hainlere geçit vermemiştir. Bizim kadınlarımız Milli Mücadelede erkek kılığına girerek savaşa katılan Halime Çavuş, cephane taşırken soğuktan donarak şehit olan Şerife Bacı, düşmanla göğüs göğüse çarpışan Kara Fatma, Rus işgaline direnişin sembolü Nene Hatun ve onlarcası, yüzlercesidir. 15 Temmuz hain darbe girişiminde gözünü kırpmadan sokağa çıkan, darbecilere karşı mücadele eden, gazi olan, şehit olan, yine bizim kadınlarımızdır. Bunun için her zaman kadınlarımıza önem vermeli, onlara saygı duymalıyız” diye konuştu.

 

Devletin Kadınlardan Yana Daha Hassas Davranması Gerek

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öçal da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlam ve önemine değindi. Kadınların, merhametin, şefkatin, sadakatin emsalleri olduğunu belirten Öçal, Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini, bu süreçten en çok etkilenenin ise kadınlar olduğunu kaydetti. Öçal, “Devlet iki unsurdan oluşur. Birisi kudret, diğeri şefkattir. Bizler, devletin kudretini milletinden aldığını, şefkatini de yine milletine göstermesi gerektiği inancındaki bir millet olarak, şefkat gösteriminde devletimizin kadınlardan yana daha bir hassas davranması gerektiğini vurgulamak isteriz” dedi.

 

Kadınlarımızın Maruz Kaldığı En Büyük Sorun Şiddettir

Büro Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Figen Karadağlı da kadının ihmal edildiği toplumların gelişme göstermesinin mümkün olmadığını, kadının hayatın her kademesinde yer alması, desteklenmesi ve korunması gerektiğini belirtti. Karadağlı, “Kadınlarımızın maruz kaldığı en büyük sorun şiddettir. Kimi kadın darp edilmekte kimi kadınsa yakınları tarafından öldürülmektedir. Ülkemizde kadına karşı şiddetin tamamıyla ortadan kaldırılması, kadın cinayetlerinin önlenmesi, sorumluların en ağır şekilde cezalandırılması hukukun ve toplumsal vicdanın gereğidir” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Büro Memur-Sen Genel Başkanı Vecdi Yanbaz ve Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Habibe Öcal tarafından verildi.