Mesleki eğitim olarak adlandırılan çıraklık ve işletmelerde mesleki eğitim gibi çalışmaları düzenleyen kanunda bazı değişiklikler yapılmasıyla birlikte, mesleki eğitimin kapsamı genişletildi.

Buna göre; *Mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim kapsamında yaptırılacak çalışmalar mesleki eğitim kanunu kapsamında değerlendirilecek.

Çalışan sayısı on ve üzerinde olup da staj veya mesleki eğitim yaptırmayan işyerleri bunun karşılığında belli bir tutarı mesleki eğitime katılma payı olarak ödeyecek. *Daha önce çıraklığa başlamak için en az 14 yaşını doldurmuş olmak ve 19 yaşından da gün almamış olmak şartı aranmaktaydı.

Yapılan değişiklikle yaş sınırına ilişkin şart kaldırıldı. Eğitim şartı yükseltilerek, ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak şartı getirildi.

 2016 -2017 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenecek ücretin, asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamayacağı kuralı getirildi.

Ayrıca stajyer öğrencilere ödenecek ücretlerle ilgili olarak devlet desteği öngörüldü. Ancak stajını okulda yapmak zorunda kalan ortaöğretim öğrencileri için ve öğretim programına göre staj zorunluluğu olmayan yükseköğretim öğrencileri için bu destek uygulanmayacak.