İkramlı kaynaşma programına ev sahipliği yapan Başakşehir Şeyh Şamil İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Selehattin Duman, faaliyetle ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Öğrencilerimiz ve anneleri yakınlaşma, kaynaşma içinde bulunsunlar istedik. Çünkü söylemler bir süre sonra havada kalabiliyor ama eylemler, birlikle oturma, yeme-içme faaliyetleri çok daha etkili ve kalıcı oluyor.” dedi.

Duman, konuşmasında, “Buradaki Binaltıyüz  öğrencinin içindeki 50’ye yakın muhacir öğrenci bu kaynaşmayı bizzat yaşamış oldular. Hiçbir sorun olmasa bile birbirlerine yabancı unsurlar söz konusu. En basiti muhacir öğrencilerin bir kısmı çok az Türkçe biliyor, bir kısmı, karşılaştığı olumsuz durumlardan sonra “Acaba ben yabancı olduğum için beni dışlıyorlar mı?” diye düşünüyor. Bunların önüne geçmek için öğretmenlerimiz çocuklara sürekli olarak dostluk ve kardeşlik vurguları yapıyor. Ben de onlarla her karşılaştığımda muhabbet ediyorum, onlara sevgi ve şefkat göstermeye çalışıyorum.

Okul Müdürü Selehattin Duman sözlerine şöyle devam etti: Türkiye; bütün Müslümanların ortak değeridir. Arapça uhuvve kökünden türeyen “muâhât” sözlükte “biriyle kardeş olmak, birini kardeş edinmek” anlamına gelir. Hz. Peygamberimiz’in (asm) Medine’de ensar ve muhacirlerden bazılarını birbirleriyle kardeş ilân etmesinden sonra kullanılmaya başlanmıştır, biz de inşallah bugün “muâhât” sünnetine uygun bir faaliyet gerçekleştirdik.” ifadelerine yer verdi.

Programda İmkander Başkanı Murat ÖZER ve Kafdağı Derneği Başkanı Yusuf Taş; Şeyh Şamili tanıtıcı birer konuşma yaptılar. Her iki konuşmacı da ''Hem Şayh Şamil'in kahramanlığına hem de bölgede yaşanan uzun yıllar boyunca süren cihadın sadece kafkaslarda değil tüm İslam Aleminde bir birlik ve beraberliğe ne kadar muhtaç olduğumuzu göstermesi bakımından mücadele sürecinin önemine değindiler. Ayrıca geleceği hep birlikte inşa etmek görevine atıfta bulunan konuşmacılar bir birimiz severek ve kardeş olarak ancak hem kendimize ve hem de tüm dünya insanlığına faydalı olmak görevimizdir görevinizdir. İşte tam da bu bilinçle bu şuurla davranmak gereği üzerinde durdular.

Program misafir / muhacir öğrenci ve velileri ile ev sahibi / ensar öğrenci ve velilerinin evden getirdikleri yiyecekleri bir birlerine ikramı ile başlamış olup Okul Müdürü Selehattin DUMAN'ın misafir öğrencilere hediye takdimi ile sonlamıştır.