Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Osman Ayşin, mülakat sitemi ve ilk defa uygulanan LGS'nin (Liseye Geçiş Sınavı) ve beraberinde getirdiği sıkıntılara değindi. Mülakat sistemini eleştiren Ayşin, mülakatın diğer adının torpil olduğunu ve kesinlikle kaldırılması gerektiğini belirtti.

2 Haziran'da ilk defa yapılan Liseye Geçiş Sınavı ve yapılan tercihlerinin açıklamasının ardından yaklaşık 91 bin öğrencinin açıkta kalması hem öğrenciyi hem de ailelerini mağdur ettiğini söyleyen Ayşin, yeni geçiş sürecinde ciddi anlamda sıkıntıların yaşandığını ifade etti.

Eğitim sistemindeki mevcut sıkıntılarla ilgili Bakanlığa rapor sunduklarını söyleyen Ayşin, 'Bakanlığımızın özellikle gerek müsteşar yardımcılarının, gerek orada bulunan bürokrasinin yanlış hatalarından dolayı, geçen hafta bakanımız dört bürokratında görevden alındığını ve daha sonra son yapılan çalışmalarla düzeltildiğine dair açıklamada bulundu. Öğrencilerimiz önümüzdeki süreçte sanırım üç ve dört tercih yapabilecekler. Eğitim sisteminde ciddi anlamda bundan önceki süreçte de sıkıntıların yaşandığını biliyoruz. Bizlerde bakanlığa sunmak üzere raporlar hazırladık.' dedi.

LGS ve ardından yapılan tercihlerde açıkta kalan öğrencilerle ilgili de konuşan Ayşin, 'Öğrencilerimizin yerleşebilecekleri okullara, yerleşmesi konusunda umuyoruz ki hiçbir sıkıntı yaşanmayacak. Hiçbir velimiz, öğrencimiz, tereddüt yaşamasın. 'ben okula yerleşmedim'  demesinler. Netice itibarıyla yakın ve uzak okullar ülkemizin okullarıdır. Bütün okullarımız bizim önemsediğimiz Bakanlık tarafından atanan öğretmenler ve idarecilerimiz, okullarında sonuna kadar öğrencilerimizin rahat yerleşebileceği bir ortam hazırlama konusunda endişeleri olmasın, öğrencilerimiz elbette tereddüt yaşıyor olabilirler. Eylül ayında okullar açılır açılmaz tüm öğrencilerimiz okullarına yerleşmiş olacaklar. Ülkelimizde var olan sıkıntıları görmemek mümkün değil evet eğitim ile ilgili sıkıntılar var. Özellikle ülkemizde nüfusun artışı kat ve kat artmaktadır. Kayıt sistemi ile ilgili hiçbir veli ve öğrencimiz endişe yaşamasınlar öğrencilerimizin rahatlıkla yerleşebileceklerine inanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Eğitim ve öğretimde istediğimiz düzeyde değiliz'

Eğitim-öğretimde başarılı bir düzeyle olunmadığına dikkat çeken Ayşin 'Akademik bir anlamda istediğimiz bir düzeyde değiliz. Bununla ilgili defalarca rapor hazırladık, Bakanlıkla paylaştık, bizi dikkate aldıkları hususlar olmuştur. Hüseyin Çelik'ten bu yana eğitim kökeni bakanların, bakanlık düzeyine atanmadı. Bu sene yeni atanan ve özellikle yeni sistemin değişikliğiyle gerçekten eğitim kökeni olan bir bakanın bu işin başına geçtiğini gördük. Bu da şunu gösteriyor, artık eğitim rahatlıkla gerçekten zemine oturtabileceğine inanıyorum. Evet, işimiz zor önemli olan zaten başarıda zoru aşmaktır. İstediğimiz bir düzeyde olmadığımız açık ve net olarak itiraf ediyoruz.' şeklinde konuştu.

'Mülakatın adı torpil açık ve net söylüyoruz'

Ayşin, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın Milli Eğitim Bakanlığının sınıfta kaldığı sözünü hatırlatarak şunları kaydetti:

'Ücretli öğretmen adı üzerinde asıl kadrolarına geçmediklerinden dolayı istenilen sonuca ulaşamıyoruz. Eğitim-öğretimi sözleşmeli öğretmenlerle de yürüte bilemeyeceğimiz defalarca söylememize rağmen, 'mülakat' diyorlar ama mülakatın adı torpil açık ve net söylüyoruz. Mülakatın olmamasını istiyoruz. İstiyoruz ki öğretmenlerimiz mezun olduktan sonra KPSS puanı atanabilsinler. Sözleşmeli öğretmen göreve başladığı zaman güvenlik soruşturmasının tamamlanmadığı gözle görülüyor, inşallah bunların da güvenlik soruşturmaları sonuçlanmış olup ve okulların eğitim-öğretime başlar başlamaz öğretmenlerimize görevlerinde okulda olabilecekleri şekilde bir düzenleme çalışma yapılırsa seviniriz. Geçtiğimiz yıl aksamalar yaşandı, eylül ve ekim ayına doğru ve ekim ayından sonra göreve başlayan öğretmenlerin güvenlik soruşturmaları bir an önce tamamlanmış olarak öğretmenlerimizin okullarının eğitim-öğretime başladığı gün okulda görevlerinin başında olmalarını temenni ediyorum.' 

Doğruhaber