Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Nisan ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Nisan 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.169,05 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.563,73 Lira olarak belirlendi. 

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,41 oranında yükseldiğini gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,83 oranında arttı ve 2.439,24 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Nisan ayında 2.544,44 Lira olarak tahmin edildi. 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Nisan 2019 verilerine göre günlük 53,68 TL olduğu belirlendi.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.610,28 TL oldu. Nisan 2019 itibarı ile ortalama 3.786,21 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %42,53’ünü oluşturdu. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 934,16 TL olarak belirlenen kira gideri ise Nisan 2019 ortalama maaşının %24,67’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %67,2’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %32,8’i kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Nisan 2019 maaşından geriye yalnızca 1241,88 TL kaldı.

KAHVECİ: MEMUR MAAŞLARI YOKSULLUK SINIRINDAN %73 DAHA DÜŞÜK

Asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, dar ve sabit gelirli kesimin yaşadığı ekonomik zorlukların her geçen gün biraz daha arttığına vurgu yaptı. Kahveci, “Her ay düzenli olarak açıkladığımız Asgari Geçim endeksi sonuçları bu ay da dar ve sabit gelirlilerin bir kez daha kaybettiğini göstermiştir. 

Yıl başından bu yana geçen 4 ayda resmi enflasyon %4’e ulaşmış durumdadır. Bu da kamu görevlilerinin ilk altı ay için aldığı zam oranına eşittir. Yani altı ay için verilen zam daha dördüncü ayda tükenmiştir. Dolayısıyla resmi rakamlar bile memur maaşlarının sürekli eridiğini teyit etmektedir.

Ar-Ge Merkezimiz tarafından yapılan çalışma sonucunda, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,41; açlık sınırının ise %0,83 oranında arttığı belirlenmiştir. Ortama memur maaşının 3 bin 786 lira, ailenin aylık zorunlu tüketim harcamasının 6 bin 563 lira olduğu hesaba katıldığında, memur maaşlarının yoksulluk sınırının %73 oranında gerisinde kaldığı görülmektedir.   Ortaya çıkan bu rakamlar elinde avucunda bir şey kalmayan kamu çalışanları, emekliler, asgari ücretliler gibi dar ve sabit gelirli kesimin yaşadığı zorlukların birkaç kat daha arttığının ispatıdır. Bu durum vatandaşlarımızın harcama yapamamasına neden olmaktadır ki, bugün piyasalarda yaşanan durgunluk da bunu göstermektedir. Harcamalardaki düşüş işsizlik doğurmakta, ekonomiyi zora sokmaktadır. Ramazan ayında ve sonrasında kutlayacağımız bayramda piyasaların canlanması, ekonominin düzlüğe çıkması için kamu çalışanlarına da bayram ikramiyesi verilmesi gerektiği bir kere daha görülmektedir. 

Çalışanlarımızın iftar sofralarına boynu bükük oturmaması, çocuklarımızın bayramlarda yüzlerinin gülmesi için eriyen maaşları telafi edecek bir uygulamanın ve bayram ikramiyesinin hayata geçirilmesi şarttır.