Eğitim-Bir-Sen’in, 19. Millî Eğitim Şûrası’nda öneri olarak sunduğu ve Şûra kararları arasında yer alan “Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerinin Öğretim Programları ve Ders Çizelgelerinden Alkollü İçki ve Kokteyl Hazırlama Dersi’nin çıkarılması” talebinin olumlu karşılanması ve Bakanlığın söz konusu dersi ders çizelgesinden kaldırması haberi medyada geniş yer buldu.

Genel Başkan Ali Yalçın’ın, Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıkladığı yeni müfredatta ‘alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersi’nin ders çizelgesinden kaldırılmasına ilişkin değerlendirmesi gündem oluşturdu.

“Talebimizin kabul görmesi yerinde ve gerekli bir adımdır. Bakanlık, geç de olsa, bir hatadan dönmüştür” diyen Yalçın, hızlı sosyal ve ekonomik değişikliklerin, sivil çatışma, yoksulluk, evsizlik, izolasyon, alkol ve maddelerin genç insanların hayatlarında başat ve yıkıcı bir rol oynama ihtimalini artırdığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu nedenle, alkol ve benzeri insan ve toplum sağlığına zararlı bağımlılık yapan ürünlerle mücadele, eğitim sisteminin de esas unsurlarından biri olmalıdır. Anayasa’nın 58. maddesinde, ‘devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmü yer almaktadır. Dünya Sağlık Örgütü de, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ekseninde hazırladığı Gençlik ve Alkol Deklarasyonu’nda, ‘Bütün insanlar, kazalar, şiddet ve alkol tüketiminin diğer olumsuz sonuçlarından korunmuş bir aile, toplum ve çalışma hayatını elde etme hakkına sahiptir. Bütün insanlar, alkol tüketiminin sağlık, aile ve toplum ile ilgili sonuçları hakkında, hayatın erken dönemlerinden başlayarak, geçerli ve tarafsız bilgi ve eğitim alma hakkına sahiptir. Bütün çocuklar ve adölesanlar alkol tüketiminin olumsuz sonuçlarından ve mümkün olduğu ölçüde alkollü içeceklerin promosyonundan korunmuş bir çevrede büyüme hakkına sahiptir. Zarar verici alkol tüketimi olan bütün insanlar ve onların aile üyeleri ulaşılabilir tedavi ve bakım alma hakkına sahiptir. Alkol tüketmek istemeyen ya da sağlık veya başka sebepler dolayısıyla tüketemeyen bütün insanlar, içmeye yönelik baskılardan korunmak ve bu ‘içmemek’ tavırları konusunda desteklenmek hakkına sahiptir.’ şeklinde beş temel ilke ortaya koyarak, çocukları ve gençleri alkole iten baskılardan korumayı ve alkolün onlara doğrudan veya dolaylı verdiği zararları azaltmayı amaçlamaktadır. Dünyada ve ülkemizde yaşanan toplum sağlığı ve koruyucu/önleyici sağlık hizmetleri alanındaki tüm bu gelişmelere rağmen 18 yaşından küçük olanlara alkol içerikli bir dersin öğretiminin yapılması, bu suretle gençlerin/çocukların daha erken yaşlardan itibaren alkol ile tanıştırılmaları kabul edilemez. Eğitim-Bir-Sen’in, bu gerekçelerden hareketle zaman kaybetmeden alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin öğretim programlarından çıkarılması talebinin kabul görmesi yerinde ve gerekli bir adımdır. Bakanlık, geç de olsa, bir hatadan dönmüştür.” 

 

Basında Çıkan Haberler

HÜRRİYET


 

MİLAT


 

BİRGÜN