Yeni bir eğitim dönemine daha başladı. ÖĞ-DER olarak eğitim yılının 2.dönemin tüm eğitim camiasına, öğrenci ve velilerimize hayırlı olmasını diliyoruz.

Yeni dönem için müfredat çalışması yapan bakanlığımıza ÖĞ-DER olarak başarılar diliyoruz. Yeni müfredat çalışmaları ile yeni sorunlar değil gerçekçi çözümler üretmeli. Ders müfredatları ve kitap içeriklerine kadim değerlerimize uygun anlayış getirilmesini temenni ediyoruz. Eğitim sistemleri, müfredat çalışmaları milletin geleceğini inşa çalışmalarıdır.  28 Şubat’ın izleri müfredattan ve kitaplardan tamamen silinmelidir. Yapılan çalışmalar, kazanımlara bazı değerlerin eklendiği pansuman tedbirler seviyesinde kalmamalıdır.

Müfredat hafifletiliyor ancak ders saati aynı kalacaksa çok şey ifade etmeyecek. Öğrencilere 6.saatten sonra yapılan derslerin verimi oldukça düşüyor. Bundan dolayı müfredatın sadeleştirilmesine bağlı olarak haftalık ders sayılarının da azaltılması elzemdir. Günlük 6 saat uygulamasına geçilmelidir. Öğrenci diğer saatlerini farklı etkinliklerle geçirebilmeli.

Yeni Müfredat çalışmaları kadar kitap yazımı da önemli. Çünkü okullarda ders kitaplarına bağlı ders takibi yapılıyor. Kitapların yazılması ve basılması geçmişten gelen 28 Şubat zihniyetli yapılara bırakılırsa yine sorunlar ortaya çıkacaktır. Ders kitaplarında verilen örnekler, konulan resimler değerlerimizle çelişmemelidir. Özellikle İngilizce müfredatında bu konuda çokça sorun yaşanmaktadır.

Yeni dönemde farklı alanlarda çalışan kendi alanına geçmek isteyenler için diplomaya bağlı alan değişikliğimutlaka yapılmalıdır.

2017 Mart’ta 30 bin öğretmen ataması yapılarak doğuda ve Erzurum’da yaşanan öğretmen ihtiyacı giderilmelidir. Dersler, şehir merkezlerinde dahi ücretli öğretmenlerle doldurulmaktadır.

Bakanlığımız kariyer basamakları sorununu acilen gündemine almalı ve geçmişe dönük mağduriyetleri de giderecek bir çözüm yolu bulmalıdır. Öğretmenler için kariyer sistemi mutlaka bu dönem uygulanmaya başlamalıdır.

Eğitim özrü tayin hakkı yeniden tanınmalıdır.

Şehrimizde okullarımızda bulunan 40-50 kişilik sınıflara son vermek için en az 10 okul yapılmalıdır.

Okul yöneticilerinin asli görevlerini yerine getirmelerinin önündeki en büyük engel olan okulların bütçe sorunu çözülmelidir. Bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmelidir.

Karma eğitim dayatması son bulmalı. 'Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır' ibaresi değiştirilerek, demokratik, veliye ve öğrenciye seçme hakkı tanıyan bir düzenleme yapılmalıdır. Şehrimizde Kız İHO’lar, okullarda karma olmayan sınıflar açılmalıdır.

Servis şoförleri ile ilgili mutlaka bir düzenleme getirilmeli. Servisler mutlak sıkı denetlenmelidir. Servislerde yüksek sesli müzik uygulaması son bulmalıdır.

Abdullah İKİNCİ

ÖĞ-DER ERZURUM ŞUBE BAŞKANI