YGS sonuçları çöküşün ilanıdır Eğitim-İş'in Antalyalı Genel Başkanı Mehmet Balık, 2 milyon 162 bin 895 adayın katıldığı YGS sınavında başarı oranının geçen yıla göre azaldığını belirterek, 'Bir anlamda sınavda başarısız olan öğrenciler değil, AKP iktidarı ile küme düşen eğitim sistemi ve bizzat Milli Eğitim Bakanlığı'dır' dedi.

12 Mart Pazar günü yapılan ve Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'nın(YGS) sonuçlarını değerlendiren Mehmet Balık, 'Geçen yıl sınava giren 2 milyon 117 bin 77 adayın yüzde 76'ya yakını Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) giriş için gerekli 180 barajını aşmıştı. Bu oran sınava giren aday sayısı daha yüksek olmasına rağmen oldukça geriledi. Sınava giren adayların yüzde 70.91'i 180 barajını geçebildi. Toplam 6 puan türünün herhangi birinden 180 barajını aşanların sayısı 1 milyon 506 bin 479 olarak açıklandı. 2016'da 1 milyon 600 bin 49 aday 180 barajını geçmişti. 37 bin 26 adayın bu sınavda puanları hesaplanmadı yani 'sıfır' almış kabul edildi' dedi..

ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ SIFIR ÇIKTI

'Her sınav dönemi sonrasında ortaya çıkan tabloya paralel olarak, çeşitli eşitsizliklerin varlığı ve bunların giderilmediği gerçeği yine karşımızda durmaktadır' diyen Balık,' Çok sayıda öğrencinin neden bu sınavlarda sıfır çektiği, meslek liseli öğrencilerin başarı düzeylerinin bu sınavlarda neden en alt sıralarda yer aldığı, başarı ortalamasının gelişmişlik düzeyi yüksek illerimizde yüksekken neden ulusal gelirden az pay alan yoksulluğun yoğun yaşandığı illerimizde alt sıralarda yoğunlaştığı soruları her yıl cevaplanmayı beklemektedir' şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER DEĞİL BAKANLIK BAŞARISIZ

AKP döneminde ortaöğretimin iflas ettiğini, iktidarın ve eğitimden sorumlu kurumların görevlerini yerine getiremediklerini öne süren Balık, şunları söyledi : 'Sınava odaklı eğitim sistemi bir kez daha göstermiştir ki; eğitsel anlamda öğrencilerimizin kazanımları her geçen gün azalmakta, bu da öğrencilerin üniversiteye girişte başarısızlıklar yaşamalarına yol açmaktadır.. AKP iktidarı döneminde orta öğretim iflas etmiş, basan oram yüksek olan köklü okullarımız, proje okulu adı altında sınıflandınlarak başta öğretmen kadrosu olmak üzere her açıdan içleri boşaltılmış, devlet liseleri sadece diploma alınan kurumlar haline getirilmiştir. Sınav sisteminde ve müfredatta yazboz tahtası gibi yapılan değişiklikler ortaöğretimdeki çöküşü hızlandırmıştir. Büyük ümitler aşılanarak büyük kaynaklar aktanlan Fatih Projesi'nin beklenen faydayı sağlayamadığı, öğretmeni değersizleştiren uygulamalann eğitime ne kadar zarar verdiği bir kez daha ispatlanmıştır'

EĞİTİM PİYASALAŞTI, TİCARİLEŞTİ

Milli Eğitimin piyasalaştırılması ve ticarileştirilmesi ile eşitsizliklerin daha da derinleştiğini iddia eden Eğitim-İş Genel Başkam Mehmet, Balık, 'Siyasi iktidarın, öznesi insan olan ve öğrenci ile öğretmeni en iyi şartlarda bir araya getirmesi gereken eğitim sistemini, kendi ideolojik görüşüne göre düzenlemesi önümüzdeki yıllarda yaşanan felaketi daha da derinleştirecektir. Bugün, hükümetin hatta Cumhurbaşkanının dahi itiraf ettiği eğitimdeki başansızhğın çözümü için tüm paydaşlann görüşü alınarak hazırlanacak, bilimsel düşünmeye ve üretmeye dayalı bir eğitim sisteminin gerekliliği kaçınılmaz hale gelmiştir. Kamusal, parasız, bilimsel ve laik eğitim hakkından tüm yurttaşlarımızın yararlanabilmesi mutlaka sağlanmalıdır' dedi .

Deniz TOPKAYA/ Akdeniz Gerçek gazetesi