Sayı     : 2018/H800/

Konu  : İYEP’ında Görev Alacak Öğretmenlerin

            Ek Ders Ücretleri                                                                              19 Şubat 2018

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne

 

            Bakanlığınız Resmi internet sitesinde; Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün, UNICEF işbirliği ile Balıkesir ili Ayvalık ilçesi Cunda Uygulama Oteli’nde 20 Kasım – 01 Aralık 2017 tarihleri arasında İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) kapsamında Eğitici Eğitimi Kursu gerçekleştirdiği duyurulmuştur. Duyuruda; Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından ilkokullarda 3 ve 4. sınıfa devam eden; okuma-yazma-anlama becerileri ile doğal sayılar-doğal sayılarda dört işlem kazanımlarına yeterli düzeyde ulaşamayan öğrencilerin bu kazanımlara ulaşmalarını sağlamak için geliştirilen İYEP’in pilot uygulama öncesi il/ilçelerde tanıtılması amacıyla İYEP Eğitici Eğitimi Kursu düzenlendiği, İYEP Eğitici Eğitimi Kursunda öğretmen ve idarecilerden oluşan 63 kursiyere programının amaçları, hedef kitlesi, içeriği, öğrenci belirleme süreci, programın uygulama adımları, psiko-sosyal destek uygulamaları, öğrencilere yaklaşım, izleme ve değerlendirme süreci, okullarda kurulacak kurul ve komisyonlar, raporlama süreci konularında 60 saatlik eğitim verildiği,

İYEP’in pilot olarak uygulanacağı Ağrı, Ankara (Altındağ, Haymana, Mamak, Sincan),  Bingöl, Edirne, Hatay, İstanbul (Bağcılar, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Kartal, Pendik, Silivri, Sultanbeyli), Konya, Mardin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa illerinden İYEP Eğitici Eğitimi Kursuna katılan kursiyerlerin 5 Şubat 2018 tarihine kadar İYEP tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarını yürütmelerinin hedeflendiği belirtilmektedir. Duyuruda, İlkokullarda Yetiştirme Programı kapsamında okuma-yazma-anlama becerileri ile doğal sayılar-doğal sayılarda dört işlem kazanımlarına yeterli düzeyde ulaşamayan öğrencilerin bu kazanımlara ulaşmalarını sağlamak için kurs açılıp açılmayacağı, açılacak ise buralarda görev alacak öğretmenlere herhangi bir ücret ödenip ödenmeyeceği konusunda bir bilgi yer almamaktadır.

Bildiğiniz gibi, Milli Eğitim Bakanlığı Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme Kursları Yönergesi kapsamında açılan kurslara; örgün veya yaygın ortaokul/imam hatip ortaokulu ve ortaöğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrencileri, genel ilköğretim programı uygulanan özel eğitim ortaokulu, genel ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okulları ile mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okulları öğrencileri ile örgün veya yaygın ortaöğretim kurumları ile mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim okullarından mezun olan kursiyerler katılabilmektedir. Bakanlıkça duyurusu yapılan İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP), ilkokullarda da benzer biçimde yetiştirme ve destekleme kursları açılacağı biçiminde anlaşılmıştır.

Bazı internet sitelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İlkokullarda Yetiştirme Programının '[email protected]' e-mail adresine mesaj atan bir öğretmenin; 'Önümüzdeki hafta başlayacak olan iyep pilot uygulama kapsamında öğretmenlere ödenecek ücret netleşti mi? İyi çalışmalar.' biçiminde bir soru sorduğu, Bakanlık yetkilisinin de; 'Değerli hocam; İYEP pilot uygulama kapsamında öğretmenlerimize ek ders verilmeyecektir. Daha ayrıntılı bilgi kısa zaman içerisinde http://tegm.meb.gov.tr/ sitesine yüklenecektir. iyi çalışmalar dilerim.' şeklinde cevap verdiği biçiminde haberler yer almaktadır.

İnternet sitelerinde yer alan bu bilgiler doğru ise; Bakanlığın ilkokullarda da destekleme ve yetiştirme kursu gibi kurslar açacak, bu kurslarda sınıf öğretmenleri başta olmak üzere öğretmenlere görev verecek ancak bu kurslarda görev alacak öğretmenlere herhangi bir ücret ödenmeyecektir. 

14 sayılı ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Sözleşmesi; çalışanların haftalık ve günlük çalışma sürelerinin tahdidi olarak belirtilmesi yoluyla, haftalık normal mesai süresini aşan çalışmalar “fazla mesai” kavramı adı altında uluslararası hukuka ve iç hukukumuza yerleşmiş ve bu fazla mesailerin ancak belli bir ücret karşılığında yapılacağı kabul edilmiştir. Anayasanın “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.” hükmünü içeren 18. maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının fazla çalışmanın saat başına ücretlendirilerek ödenmesini içeren 178. maddesi, yine aynı Yasanın 99. maddesi, haftalık çalışma süresinin sınırlarını ve fazla çalışmanın saat başı ücretlendirilmesini istisnasız kural olarak getirmiştir.

Özetle çalışma/mesai saatleri dışında ve öğretmenlere ait dinlenme zamanlarında düzenlenecek kurslarda, yalnızca görev almak öğretmenlere görev verilmesi, görev alacak öğretmenlere de ek ders ücretlerinin ödenmesi çalışma barışı açısından büyük önem taşımaktadır.

Yukarıdaki açıklamalar ışığında İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP), kapsamında ilkokullarda da kurs açılması durumunda bu kurslarda görev alacak öğretmenlere ek ders ücreti ödenmesini, bu kapsamda öğretmenlerin bilgilendirilmesini ve sonucu hakkında sendikamızı bilgilendirmenizi dilerim.

 

 

 

                                                                                  Keskin Bayındır

                                                                                   Genel Sekreter