Performans 1 yıl askıya alındı Geçen yıl öğretmenleri müdürlere denetleten MEB,  öğretmenlere yönelik yeni performans değerlendirmesi için ilk adımı attı Öğretmenlere yönelik performans değerlendirmesini geçen yıl yandaş müdürlere yaptıran Milli Eğitim Bakanlığı, gelen eleştirilerin ardından 'yeni sistem hazırlanıyor' gerekçesiyle bu yıl değerlendirme yapmama kararı aldı.

MEB, çok tartışılan Öğretmen Strateji Belgesi kapsamında öğretmenler için 4 yılda bir sınav ile okul müdürü, meslektaş, öğrenci ve veli gibi unsurların da yer aldığı zorunlu performans değerlendirmesi sistemi hazırlıkları başlattı.

MEB, okullarda görev yapan ve adaylık sürecini tamamlamış öğretmenlerin başarı, verimlilik ve gayretlerini ölçmek üzere geçen yıl okul müdürlerine yaptırdığı performans değerlendirmesinden beklediği sonuçları alamadı. Ders yılı bitiminden itibaren 1 ay içinde bakanlığın elektronik sistemi üzerinden doldurulan formlarla gerçekleştirilen değerlendirme, 'nesnel ve tarafsız şekilde' yapılacağı belirtilse de ciddi tepkilere neden oldu.

Yaşananların ardından MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğü, bütün okullara gönderilen resmi yazı ve Bakan İsmet Yılmaz'ın onayıyla 2016-2017 eğitim öğretim yılında performans değerlendirmesi, gerçekleştirilmeyeceğini duyurdu. Bakanlık, bu yıl öğretmenlerin müdürler tarafından değerlendirilmemesi yönündeki kararını '2016 yılında gerçekleştirilen performans değerlendirmesini takiben kurumlarımızdan elde edilen geri bildirimler doğrultusunda' gerekçesine dayandırdı. Bakanlık ayrıca 'çoklu değerlendirme sistemine geçilmesi yönünde çalışmalar başlatılmıştır' diyerek yeni sistemin hazırlandığını aktardı.

Yeni sistemde yok yok MEB'in yeni sisteminin ayrıntıları ise eğitim sendikalarının tümünün tepkisine neden olan Öğretmen Strateji Belgesi'nde yer al-. di. Bakanlığın 2018 yılı sonuna kadar hukuki ve idari altyapısının tamamlanmasını planladığı 'zorunlu performans sistemi'nde öğretmenler sadece müdürler yerine farklı unsurların görüşleri alınarak değerlendirilecek.

Bu kapsamda MEB, 'okul müdürü, meslektaş, öğrenci ve veli gibi öğretmene en doğru ve objektif geri bildirim sağlayabilecek kimselerin de değerlendirmeye katıldığı, çoklu veri kaynağına dayanan ve öğretmen, yeterliklerinin temel alındığı bir performans değerlendirme sistemi' oluşturacak. Bu yeni değerlendirme sistemi öğretmenlerin 'kariyer planlamasında, terfi, hizmet puanının hesaplanması, görevde yükselmesinde, yurtdışında görevlendirme ve ödüllendirme gibi konularda da belirleyici olacak. • ANKARA

Cumhuriyet 

kamu haber, kamuajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net