Bir veli, ilkokula giden çoğunun öğretmenini bıçaklamış. 

Facebookta bir öğretmen olayı paylaşmış ve sormuş:

“Öğretmenlere kim sahip çıkacak?”

“Çobanları kim güdecek?” gibi bir soru.

Konuyu etraflıca ele almak gerekir. İlk ve orta öğretimde 18 milyon öğrenci ve 18 milyon veli var. Bir veli, öfkesini yönetmeyip çocuğunun öğretmeni ile kavga edebilir. Bir milyon öğretmenden biri veya birkaçı da öfkesini yönetemeyip öğrenciyi hırpalayabilir. Tekil olayları genelleştirmek yanlış.

En önemlisi, öğretmenlerin kendilerini çözüm üretici olarak görmesi gerekir. 

Haberden anladığım şu:  

Veli ile öğretmen arasında iletişimsizlik var. Muhtemelen öğretmen, öğrencisi ile anlaşmazlık yaşadı. Öğrenci problemi veliye aktardı. Veli, öğretmenle konuşarak problemi çözme becerisi gösteremedi ve şiddete başvurdu. 

Velinin eğitim seviyesini, problem çözme yeteneğini, insanlarla iletişim kurma becerisine sahip olup olmadığını bilmiyoruz. 

Öğretmenin eğitimli biri olduğundan eminiz.

Her öğretmenin velilerle veya meslektaşları ile bir araya gelip problemleri çözebileceği kanaatindeyim. En azında problemi yönetebilmeli. İnsanlarla sağlıklı iletişim kurmak, onları anlama ve problemleri onlarla konuşma yeteneğine sahip olmalı öğretmen. 

Öğretmenlik zor bir sanat.  Öğretmen alanında uzman olmalı. Öğrenciler, veliler, okul idaresi ile sağlıklı iletişim kurabilmeli, birlikte çalışma becerisine sahip olmalı.

Eğitim fakülteleri öğretmenleri sınıfa ve okula yeterince hazırlamıyor. Öğretmenlik sanatını, öğretmenler okulda öğreniyorlar. 

Veliye gelince, çocuğuna öğretmenimizin elini öptürecekken onu bıçaklama yanlışına düşmüş. Problemi çözmemiş, bir iken ikileştirmiş.

Öğretmeni bıçaklayan veli, kendine de çocuğuna da iyilik yapmadı hatta hem kendine hem çocuğuna zarar verdi. Öğretmene haksızlık yaptığı ortada. Şu gerçeği bilmeliydi:

Öfkeyle kalkan zarar ile oturur.

Öfke geldi mi mantık savuşur.

ÇÖZÜM NEDİR?

Karaman, Dr. Sadık Ahmet İlkokulu’nda Burhanettin Saygılı isimli tecrübeli ve bilge bir öğretmen var. Hem öğrencileri ile sağlıklı iletişim kuruyor hem de velileri ile. Her sene öğrenci velileri ile bir araya geliyor, birlikte kitap okuyorlar. 

Sene başında eğitim ile ilgili bir kitap seçiyor ve okumaya başlıyorlar. 

Böylece eğitimde atılacak doğru adımları tespit edip ona göre çocukları yetiştirmeye gayret ediyorlar. 

Her veli aynı kitabı alıyor, okuyor, beğendikleri bilgileri diğerleri ile paylaşıyorlar. Kitaptaki faydalı ve uygulanabilecek bilgiler tespit ediliyor, üzerinde tartışma yapıyorlar.

Geçen yıl veliler, okudukları kitap, çocuk eğitiminde karşılaştıkları problemler ve çözüm yolları, nitelikli eğitim için yapılması gerekenler, çocuk eğitiminde sahip oldukları tecrübeleri anlatan yazılar kaleme aldılar. Bu güzide eserleri, Velilerden İnciler isimli bir kitaba dönüştürüp yayınladılar.

Birlikte okudukları eser; Prof. Sefa Saygılı ve bendenizin yazdığı BEYİN GÜCÜNÜ ETKİLİ KULLANMA SANATI idi. Sene sonunda kitabın yazarlarını KARAMAN’a davet ettiler. Onları dinlediler, sohbet edip bilgi ve kültürlerini artırdılar.

Burhanettin Saygılı usta ve tecrübeli bir öğretmen. Mesleğini ciddiye alıyor, velilerle ilgileniyor, onlarla bir araya geliyor, okuldaki ve sınıftaki problemleri birlikte konuşuyorlar ve çözüm üretiyorlar. 

Bu ders dışı faaliyetler sayesinde epeyce probleme çözüm bulduklarını, çocukların evde karşılaştıkları problemleri fark edip ortadan kaldırdıklarını anlattı, Bilge Öğretmen Burhanettin.

Hocanın anlattığı öyle şeyler var ki… Problemin kaynağı bazen ev oluyor. Kavga eden anne ve babanın çocuğu elbette problemli olur. Boşanmış aile çocukları problemlidir. 

Burhanettin Hoca’ya imrenmemek ve gıpta etmemek mümkün değil. Bazı tespitleri aysbergin görünmeyen kısmını anlatıyor ki müthiş:

“Hocam, boşanma safhasına gelmiş velilerimiz vardı. Onları fedakârlık yapmaya ikna ettik. ‘Boşanma en çok çocuklara zarar verir, onların yüreğini yaralar, çocuğun hem anneye hem babaya ihtiyacı var. Annenin de babanın da yedeği yok. Aileyi kurtarmadan çocuğunuzun problemini çözemeyiz. Eşinizle problemi bir daha gözden geçirin, problemi çözmeyi deneyin, çözemezseniz yönetmeyi deneyin. Boşanmak bir seçenek olmasın. Çocuklarınız için bu fedakârlığı yapın’ dedik. Konuşmalarımız etkili oldu, birçok aileyi kurtardık ve çocukların problemini çözdük.”

Velilerden İnciler kitabının yazarları ile sohbet ettim, yazarlık tecrübelerimi paylaştım. Çocuklarının öğretmeni sayesinde onlar da yazar oldular, çok mutluydular.

Öğretmenlik elin ucuyla yapılacak bir meslek değil. Çocukların önce kalbine sonra zihnine girmek gerekir. Çocuklara ders dışında zaman ayırmak onların hayata daha donanımlı hazırlanmaları için etkinlikler tasarlamak şart. 

Dersten sonra öğrenci ve velilerine zaman ayırmayan, çekip giden öğretmen yol kazaları ile karşılaşabilir.

Velilere de zaman ayırmak, onlarla tanışmak, görüşmek, birlikte eğitim faaliyetleri yapmak eğitimde verimliliği artırır. Veliler çocuklarını seviyorlar ama doğru eğitim metotlarını bilmiyorlar, öğretmenin onlara rehberlik etmesi şart.

Okul idaresi ve diğer öğretmenlerle birlikte çalışmak, problemlere birlikte çözüm bulmak, okuldaki verimliliği artırıcı çalışmalar yapmak da şart. Böyle olursa hem mesleğimizi severiz hem de öğrencilerimizi hayata daha donanımlı hazırlarız. 

Milli Eğitim Bakanlığı yeni atanan öğretmenleri, Burhanettin Saygılı gibi bilge öğretmenlerle bir araya getirmeli ve bilge öğretmenlerin tecrübelerinden gençlerin faydalanmasını sağlamalı.

Beyin Vitamini: Velilerden İnciler,Herdem kitap yayınları arasında çıktı. D&R mağzalarında, internette ve kitapçılarda satılıyor.(İletişim: 5058523034) Milli Eğitim Bakanlığı Velilerden İnciler ile birlikte öğretmenlik tecrübeleri anlattığım Öğretmeni Başarıya Götüren Yol ve Nitelikli Öğretmen ve Prof. Sefa Saygılıile birlikte kaleme aldığımız Beyin Gücünü Etkili Kullanma Sanatı isimli eserleri bütün öğretmenlere hediye etmeli. (İletişim-EnsarNeşriyat:02124911903)

Tecrübe yol gösterir, yolu kısaltır, çözüm bulmayı kolaylaştırır; öğretmenlerimiz Eğitim Fakültelerinde öğrenemedikleri sorun çözme metotlarını öğrenmiş olurlar. 

Ali Erkan KAVAKLI / Yeni Akit