Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı kapsamında öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapan; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür ve müdür yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları ile Diyanet İşleri Başkanlığında sözleşmeli olarak Kur’an kursu öğreticisi pozisyonlarında fiilen öğreticilik yapanlara, öğretim yılına hazırlık ödeneği veriliyor.

2018-2019 öğretim yılında ödeneğin miktarı

Bütçe kanunları veya Bakanlar Kurulu kararları ya da toplu sözleşmeler ile brüt miktarı belirlenen hazırlık ödeneğinden sadece binde 759 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

2017 yılında imzalanan ve kamu çalışanlarının 2018-2019 yıllarına ilişkin mali ve sosyal hakları konusunda belirlemeler de içeren 4.Dönem Toplu Sözleşmeye gör, 2018 yılı Eylül ayında öğretmenlere ödenecek öğretim yılına hazırlık ödeneğinin brüt tutarı 1.130 TL, net tutarı ise '1.121 TL' olacak.

Buna göre, 2017-2018 öğretim yılında brüt miktarı 1.050 TL olan bu ödenek, 2018-2019 öğretim yılı için 80 TL artmış olacak.

Hazırlık ödeneğinin verilmesi

Öğretmenlere, öğretim yılının başladığı ay (Eylül) içinde verilen hazırlık ödeneğinin ödeneceği gün Milli Eğitim Bakanı tarafından belirleniyor.

Ancak, çeşitli sebeplerle (yasal izin kullanma veya ilk defa ya da yeniden atanma gibi) öğretim yılının başladığı aydan (Eylül ayından) sonra;

-Birinci dönem ders yılı bitmeden önce göreve başlayan öğretmenlere, hazırlık ödeneği miktarının %75’i tutarında ödeme yapılır.

-Birinci dönem ders yılı bitimi ile ikinci dönem ders yılı bitimi arasında kalan dönemde göreve başlayan öğretmenlere, hazırlık ödeneği miktarının %50’si tutarında ödeme yapılır.

Öte yandan, öğretim yılı bitmeden; emeklilik, aylıksız izin, naklen başka kuruma geçiş, istifa veya ölüm hallerinde, ödenmiş olan öğretim yılına hazırlık ödeneği ilgililerden (veya mirasçılarından) geri alınmaz.