Adana 11 .Ağır Ceza Mahkemesi'nde 13'ü tutuklu 31 öğretmenin yargılandığı davanın 3'ncü celse duruşmasına öğretmenlikten ihraç edilen tutuklu sanıklar Hasan Acar, Mehmet Gözeğir, Levent Çiftdal, Mustafa Altunal, Ahmet Özdemir, Ramazan Sevim, Osman Kalender, Atilla Kumru, Ahmet Mert, Kadir Körkün, Zeynel Ahmet Öztürk, Hüseyin Çenkal ve Halil Sürme tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Tutuksuz bazı sanık öğretmenlerin kulandıkları telefonlarda örgütün iletişiminde kullandığı Bylock programının çıkması şok etkisi yarattı. Dinlenen tanıklar, bazı sanıkların cemaat üyesi olduğunu iddia ederken savunması alınan tutuksuz sanıklardan Ali Kemal Denge, SMS yoluyla kapatılan Kimse Yok Mu Derneği'ne bağış yaptığını söyledi. Cep telefonlarından Bylock çıkan sanıklar ise, suçlamayı kabul etmedi.

Tutuklu sanıklardan, Hasan Acar, Ramazan Sevim, Atilla Kumru ve Ahmet Mart, yurt dışı yasağı ve kolluk birimine imza atmak şartıyla tahliye edildi. Duruşma eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.

Bazı sanık öğretmenlerin telefonlarından Bylock çıktı FETÖ sangı 4 öğretmen tahliye oldu.

 15'er yıl hapis cezası istemiyle davaya açılan 13'ü tutuklu 31 öğretmeninin yargılanmasına devam edildi. Adana 11 .Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya öğretmenlikten ihraç edilen tutuklu sanıklar Hasan Acar, Mehmet Gözeğir, Levent Çiftdal, Mustafa Altunal, Ahmet Özdemir, Ramazan Sevim, Osman Kalender, Atilla Kumru, Ahmet Mert, Kadir Körkün, Zeynel Ahmet Öztürk, Hüseyin Çenkal ve Halil Sürme tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuksuz sanıklar Tahsin Uysal, Salim Daş, Hakan Bayten, Esef Donat, Rıfat Göbekli, Nazım Akyol, Halil Kangal, İbrahim Yıldız, Recep Orakçı, Hikmet Özdemir, Sezgin Sürme, Mustafa Peker, Abdulhalim Şahin, Ahmet Akım, Murat Mayam, Ömer Yılmaz, Ali Kemal Denge ve İsa Tekin Çimen ile avukatları da duruşmada hazır bulundu. Duruşmada, daha önce savunması alınmayan tutuksuz Ali Kemal Denge'nin savunması alındı.

'SMS YOLUYLA BAĞIŞ YAPTIM'

Vatanını milletini seven bir ailede büyüdüğünü belirten Denge, 'Herkesi kucaklayan bir yapım olduğu için sendikalardan uzak durdum. Bir müdürümüzün ricasını kırmayarak Eğitim Bir Sen'e üye üyesi olmam, Ömer Yılmaz isimli bir öğretmen arkadaşın ricası nedeniyle kabul ettim. Bu görevim sadece imza atmaktan ibaretti. Eğitim Gönüllüleri Derneği için de üyelik formu doldurdum. Dernek faaliyetlerine hiç katılmadım' dedi. Kimse Yok Mu Derneği'ne SMS yoluyla düşük bir miktar bağış yapmış olabileceğini ifade eden Denge, Bank Asya'dan taşıt kredisi aldığını, halen bu kredinin ödemesini yaptığını söyledi. '

2 YIL ÜST ÜSTE KURBAN YARDIMI YAPTIM'

Daha sonra tanıklar dinlendi. Bir lisede okul müdürü olan Seher Coşkun, şube müdürü olan sanık Osman Kalender'in cemaat mensubu olduğunu bildiğini söyledi. Coşkun, 'Osman, 2010 ve 2011 yıllarında benden 'bu sene kurban parasını bizim cemaate ver' şeklinde teklifte bulundu. Ben de kabul ederek 2 yıl üst üste kurban parası adı altında yardımda bulundum. 17-25 Aralık sürecinden sonra da aynı şahıs benden yine cemaate yardım amaçlı kurban parası isteminde bulundu. Yanında, Ali Ataş ile Musa Yıldızhan vardı. Hatta Musa Yıldızhan'ın gelecekteki şube müdürümüz diye bana takdim etti. Ben bayan olmam nedeniyle beni sohbetlere davet etmediler, ancak eşimi zaman zaman sohbet toplantılarına davet etmişlerdir. Sanıklardan sadece Osman Kalender eşimi sohbetlere davet ederdi' dedi.

 

'ŞUBE MÜDÜRLERİ SALI ÇARŞAMBA TOPLANIRDI'

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde şube müdürü olan tanık Bedrettin Uçkaç, cemaatin düzenlediği sohbet toplantılarına gruplar halinde gidildiğini söyledi. Şube müdürlerinin katıldığı sohbet toplantılarının Burç Okulları'nda Salı veya Çarşamba günü toplandığını belirten Uçkaç, 'Toplantılarda ismini hatırlamadığım, sohbet hocası önderliğinde dini sohbetler yapılırdı, sadece bir defasında Fettulah Gülen'in referandum ile ilgili kasetini izlemiştim, bu kasette o dönem mevcut iktidar lehine sloganist söylemlerde bulunuyordu, bu sohbet toplantılarında şu an huzurda bulunan sanıklardan hiçbirisini görmedim' dedi.

'BYLOCK KULLANMADIM'

Daha sonra sanıklara tanıkların ifadeleriyle ilgili söz hakkı verildi. Telefonunda Bylock çıkan Levent Çiftdal, 'Ben bu hattı 18 yıldır kullanmaktayım. Kesinlikle Bylock kullanmadım, ismini dahi soruşturma aşamasında öğrendim. Tespitte bir teknik bir hata olduğunu düşünüyorum' dedi.

'DARBE GİRİŞİMİNİ KINIYORUM'

Mustafa Altunal, Bank Asya'ya ait kredi kartını banka çalışanların ısrarları üzerine aldığını söyledi. Aktif Sen'e de suç işlemek maksadıyla üye olmadığını ifade eden Altunal, 'Ben sendikaya sadece bir öğretmen ve eğitici olarak katıldım, sendikada herhangi bir suç işlemedim. 15 Temmuz darbe girişimini kınıyorum, devletin gösterdiği tepkiyi anlıyorum, ancak suçlu ile suçsuzun ayırt edilmesi gerektiğini düşünüyorum' dedi.

'DAVETLERİ ŞUBE MÜDÜRLERİNE DUYURUYORDUM'

Sanık Ahmet Özdemir ise, tanıkların ifadelerini kabul etmedi. Bulunduğu konum itibarıyla eğitim camiasında pek çok kişinin kendisini tanıdığını ifade eden Özdemir, 'Ben de bu kapsamda yapılan özellikle iftar ve yemek davetlerini yanımda çalışan şube müdürlerine duyuruyordum. Bu iftar ve yemek davetleri kesinlikle cemaat veya yapı kapsamında yapılan etkinlikler değildi. Tanıklar genel olarak aslında bunu ifade etmeye çalışmışlardır. Bazı tanıkların ifade ettiği gibi bu yemek davetlerine pek çok kişi katılıyordu, dar kadrolu yemek davetleri değildi. Bütün kariyerimi sınavlara girerek edindim, bu nedenle devletime son derece bağlıyım, kesinlikle kimseden emir almadım, kimseye de emir vermedim' diyerek beraatini istedi.

'BYLOCK TESPİTLERİ ÇELİŞKİLİDİR'

Telefonundan Bylock çıktığı iddia edilen Zeynel Ahmet Öztürk de, Bylock isimli programı indirmediğini ve kullanmadığını söyledi. Öztürk, 'Bylock tespitleri çelişkilidir. Her türlü terör faaliyetlerini lanetliyorum, bu yaşıma kadar karıncayı bile incitmedim' dedi.

'EKMEK PARASINA İHTİYAÇ DUYAN BİR AİLEM VAR'

Sanık Hüseyin Çenkal da, Bylock programını telefonuna yüklemediğini söyledi. Çenkal, 'FETÖ mağduru bir öğretmenim, 15 Temmuz hain darbe girişiminden önce eşimle birlikte vatana millete bağlı bir öğretmenken, şuanda bir ekmek parasına ihtiyaç duyan bir ailem vardır' dedi.

Diğer sanıklar da, suçsuz olduklarını belirtip beraatlerini istedi. İddia makamı da, telefonlarından Bylock çıkan sanıkların tutuklanmalarını istedi.

4 ÖĞRETMEN TAHLİYE OLDU

Mahkeme heyeti, savcının tutuklama talebini red edip, sanıklar Hasan Acar, Ramazan Sevim, Atilla Kumru ve Ahmet Mart'ın yurt dışı yasağı ve kolluk birimine imza atmak şartıyla tahliyelerine karar verdi. Duruşma diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve eksikliklerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.

Kaynak: NEŞET KARADAĞ ADANA(GÜNAYDIN)

kamu haber, Kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net