TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

14/07/1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 

GENEL GEREKÇE 

Öğretmenlik mesleği, yetişmekte olan nesli, ailesi, çevresi, milleti, devleti ve vatanı için daima yararlı, yapıcı, yaratıcı iyi bir insan ve iyi bir vatandaş olarak yetiştirme sanatıdır. Öğretmenlerin yetiştirdiği bu insanlar, ailesini ve milletini mutlu kılar, yurdunu kalkındırır, devletini güçlendirir. Bu bakımdan, milletimizin, yurdumuzun ve devletimizin geleceği, ekonomik yönden kalkınması her şeyden önce öğretmenlerin mesleklerinde göstereceği başarıya bağlıdır. 

Eşlerinden, çocuklarımızdan ayrı şehirlerde görev yapan öğretmenlerimiz, aldıkları ücretin kısıtlı olmasına rağmen, görevlerini zorlu şartlar altında yerine getirmek adına yoğun çaba sarf etmektedir. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın, eğitim ve öğretimini tamamlamak üzere canla başla çalışan öğretmenlerimiz, kamuda görev yapan memurlar arasında en düşük ücret alan kesimlerin de başında gelmektedir. Öğretmenlere verilen ücret gündelik hayatlarındaki zorunlu harcamaları dahi karşılamaktan uzaktır. 

Ülkemizde son yıllarda yapılan araştırmalar öğretmenlerimizin içerisinde bulunduğu durumu en iyi şekilde göstermektedir. Öğretmenlerimizin %82 gibi önemli bir bölümü Türkiye'de öğretmenlik yapmaktan memnun olmadıklarını belirtmektedir. Öğretmenlerimizin önemli bir kısmı ekonomik ve sosyal durumları nedeniyle toplumdaki itibarlarının azaldığını düşünmektedir. 
Milli Eğitim Bakanlığı kalkınmada öncelikli bölgelerde öğretmen sirkülasyonunun çok fazla olduğu gerekçesi ile sözleşmeli öğretmenlik hususunu Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna getirmiş, sonraki süreçte Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli öğretmen atamalarının önünü açan düzenleme yasalaşmıştır. Kalkınmada öncelikli bölgelerde görev yapan öğretmenlerimiz çok zor şartlarda can güvenliği olmadan görev yapmaktadır. 

Bu kanun teklifi ile 2 ve 3 ncü bölgelerde görev yapan öğretmenlerimizin tazminatlarında yapılacak artış, teşvik edici olacaktır. Aynı zamanda düşük maaşlarla hayatlarını devam ettirmeye çalışan öğretmenlerimizin ekonomik olarak rahatlamalarını amaçlamaktadır.

DEVLET MEMURLARI KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki Ek Madde eklenmiştir. 

“EK MADDE 45- Bu Kanunun “Zam ve Tazminatlar” başlıklı 152'nci maddesinde belirtilen II/B EĞİTİM, ÖĞRETİM TAZMİNATI bölümünün birinci paragrafında yer alan tazminat oranları, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen 2 ve 3 ncü hizmet bölgelerinde eğitim hizmeti sınıfında görev yapan (Öğretmen unvanlı kadrolarda bulunanlardan okul müdürü ve okul müdür yardımcısı, yönetici ve eğitim uzmanı olarak görevlendirilenleri ile cezaevi okullarında çalışan öğretmenler dahil) personel için sırasıyla yüzde 100 ve yüzde 75 oranında artırımlı ödenir.” 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.