1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü; 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile ülkemizde resmi tatil olarak uygulanmaktadır.

Bu tarihten itibaren her 1 Mayıs’ta sınıf öğretmeni ve okul öncesi öğretmenlerinden 7 saatlik ek ders ücret kesintisi yapılırken, idarecilerden aynı günün ek dersi, branş öğretmenlerinden de o güne denk gelen ders saatinin genel hesaplamadan düşülmesi ile kesinti yapılmaktadır. 

Emek sahiplerinin bu önemli günü kutlaması için resmî tatil yapılıp, bu kutlamayı yapan insanların ücretlerinin kesilmesi çelişki oluşturmaktadır. 

Bu sebeple, ilgili mevzuatta değişiklik yapılarak 1 Mayıs’ın resmi tatil olması nedeniyle MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 16.maddesi kapsamına alınması hakkaniyetli bir yaklaşım olacaktır.

MEB Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 16. maddesinde değişiklik yapılarak, milli bayramlarda olduğu gibi 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde de ders, ek ders ve ders niteliğindeki yönetim görevlerinin yapılmış kabul edilmesi ve yaşanan mağduriyetlerin engellenmesi hususunda Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı talepte bulunduk.