Okul kantinleri rant kapısı oldu
Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş)Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, öğrencilerin öğle arasında kantinden alış veriş yapması için okuldan çıkmasının engellendiğine yönelik, öğrenci velilerini şikayetlerini Akdeniz GERÇEK’e değerlendirdi.

 


SORUN ASLINDA SİSTEMDE

Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, öğrenci velisinin çocuğunun öğle arasında okuldan çıkmasını istemesi halinde buna kimsenin engel olamayacağını söyledi. Iltar, şöyle konuştu: “Veliler ister ise çocuklarını öğle arası okuldan çıkarabilir ama istemezse okul müdürü çocukları çıkarmamakta haklı. Yasa da zaten böyle diyor. Ama her okul müdürü kantinini desteklemek durumunda. Çünkü okul müdürleri okulun ihtiyaçları için kantinlerden destek alır. Ben bunu kesinlikle olumsuz bir şey olarak görmüyorum. Bu esasında okul müdürünün suçu değil. Sistemle alakalı bir durum.”

MAKAM ARABASI ALACAKLARINA

OKULLARA YARDIM ETSİNLER

“Milli Eğitim, okullara yeteri kadar ekonomik destek vermiyor. Böyle olunca veli, öğrenci, okul müdürü, okul aile birlikleri çözüm üretmek zorunda kalıyor. Bu sıkıntı ondan yaşanıyor. Dolayısıyla burada okul müdürünün direkt suçu yok. AKP Hükümetinin, sistemin kabahati var. Örneğin Milli Eğitim Bakanı lüzumsuz yere 80 milyona 4 tane makam arabası alacağına okullara yardımda bulunsun.” 

ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk ise okul kantinlerinin adeta rant kapısı haline geldiğini iddia etti. 1980 öncesi okul kantinlerinde kooperatif sistemi olduğunu kaydeden Öztürk, “ Burayı okul kendi işletir, öğrenciler kantini çalıştırırdı. Böylelikle öğrenciler de buradan hem daha ucuz hem de sağlıklı yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılardı. Şimdi ise bunu ihaleye çıkardıkları için ihaleyi alan oradan bir kar elde etmek zorundadır. Çünkü kantinci buradan para kazanmak için bu işe girdi. Ama çocuklar burada her zaman aynı yiyecekleri yemek istemedikleri için dışarıya çıkmak istiyor. Bu da okul yönetiminin ve okul kantincisinin işine gelmiyor” dedi.

ASLINDA SUÇ İŞLENİYOR

Öztürk, çocukların özgürlüklerinin kısıtlandığını da vurgulayarak, “Bu da çok normal çünkü bir kişi her gün et yiyebilir mi? Tabii ki yiyemez. Hele bu bir çocuksa çok daha zor. Burada çocuklara her gün ‘tost ya da döner ye’ diyorlar. Yani burada bir rant kapısı var. Bu da il milli eğitimden kaynaklanıyor. Sorun, sistem sorunu. Bu sorun çözülerse öğrenci de uygun fiyata bir bisküvi ya da içecek alabilecek. Çünkü bu ürünler marketler de daha ucuz. Sonuç olarak öğrencilerin okuldan çıkmasına engel olmak aslında suçtur ve hiçbir yönetmelikte ve yasada yer almaz. Bu şekilde çocukların özgürlüklerini de kısıtlıyorlar” diye konuştu. Kubilay ELDEMİRCİ

Akdeniz Gerçek