Marjinal çevreler, her yıl farklı bir taktik uygulayarak, her yıl bir şikâyet konusunu daha öne çıkararak okul ve kurumlarda soruşturma açtırmaya çalışıyor. Bu yıl öne çıkan konu: Okullara yapılan bağışlar.

Bu yıl, geçen yıllara göre daha organize bir şekilde hareket ediyorlar. Kendilerince bir liste yapmışlar. Her hafta bir iki okulla ilgili haber yaptırıyorlar. Meseleye biraz yakından bakıldığında okullarla ilgili şikâyetlerin tek elden organize edildiği çok rahatlıkla görülecektir.

Soruşturma kumpası döngüsü aynen şu şekilde çalışıyor: Önce bütün hazırlıklar yapılıyor, roller dağıtılıyor, arkasından düğmeye basılıyor. Düğmeye basıldığı anda marjinal basın organlarında haber yapılıyor, okulun önüne medya çağrılıyor. Dersine daha önce çalışmış kişiler mikrofonlara veryansın ediyorlar, bununla da yetinmeyip sıradaki okulların da adını veriyorlar. Eğer mikrofon kumpasa dahil olmayan birilerine uzatıldıysa, kullanışlı olmayan ifadeler kesinlike çıkarılıyor.

Okullarla ilgili medyada bir haber çıktığı zaman MEB'in usulü şudur: İlgili okulla alakalı inceleme gerekirse soruşturma başlatılır. Ancak profesyonel kumpas ekibi, soruşturma açılana kadar okulla ilgili iddialarını gündemde tutar, soruşturma açılınca da soruşturmayı istedikleri gibi yönlendirmek için her şeyi yaparlar. Bu yollardan biri de soruşturmayı etkileyebilecek herkesi ziyâret ederek, olayları bire bin katarak anlatmaktır.

Görünen o ki bu yıl birinci dönem boyunca aynı filmi defalarca izleyeceğiz. Bu arada birçok yöneticiyi yerinden etmek için ellerinden geleni yapacaklar. Belki soruşturmaların birçoğundan istediklerini elde edemeyecekler ancak okul ve kurumlarda huzur da bırakmayacaklar.

Bu malûm marjinal çevrelerin bağışlarla ilgili dosyayı bitirdiklerinde başka bir dosyanın kapağını açacaklarından kuşkunuz olmasın. Çünkü bunların derdi üzüm yemek değil, bağcıyı dövmektir. Asıl amaçları, kurumları çeşitli iddialarla gündemde tutarak çalışamaz hâle getirmek, kaos stratejisine payanda yapmaktır.

Soruşturma kumpası döngüsüyle alakalı gördüğümüz bir husus da şudur: Marjinal söylem, eylem ve tavırlarından dolayı problem yaşayan birileri bu kumpas değirmenine su taşımaktadır. Bu hususun göz ardı edilmesi, meseleye doğru yaklaşılmasında ciddî engel teşkil edecek ve olumsuz sonuçlara yol açacaktır.

Bir başka nokta da bu kumpas döngüsüne, balıklama atlayacak birilerinin her yerde var olduğu gerçeğidir.

Konuyla alakalı her şey bir arada değerlendirildiğinde; eğer dikkat edilmezse, kumpasın farkına varılmazsa kişi ve kurumlar ciddî zarar görecek, birçok kişi telâfisi imkânsız haksızlıklara uğrayacaktır. Bazen kumpasın çok geç farkına varılıyor ancak iş işten geçmiş de olabiliyor.

Ezcümle, yetkili merciler bir taraftan işini yaparken diğer taraftan bu kumpas döngüsüne dikkat etmelidir.

Erol Ermiş

Eğitim Bir Sen İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı