Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ölçme ve değerlendirme süreçlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla geçen hafta oluşturduğu ve ilk toplantısını Bakan Ziya Selçuk’un Başkanlığında gerçekleştirdiği çalışma grubunun Türkiye’nin her yerine yayılmasının kararlaştırdı. konu hakkında MEB İl ve İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde düzenleme yapıldı. 'Milli Eğitim Bakanlığı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Araştırmalar eğitim müdürlüklerine bağlandıYönetmeliğe göre daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen il izleme araştırması, PISA, TIMSS, ABİDE gibi ulusal ve uluslararası ölçme ve değerlendirme uygulamaları, artık il milli eğitim müdürlükleri tarafından yürütülecek. İl milli eğitim müdürlüklerinde il geneli ölçme değerlendirme çalışmaları ve araştırmaları ile bu kapsamdaki sınav uygulamaları, 81 ilde, il milli eğitim müdürlüğü ölçme, değerlendirme ve sınav hizmetleri şubesi bünyesinde kurulacak ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yapılacak.

Süreç odaklı değerlendirmeler yapılacakGeçen hafta yapılan toplantıda çalışma grubunun ilk toplantısı Bakan Selçuk Başkanlığı’nda gerçekleşmişti. Selçuk toplantıda “Ölçme ve değerlendirme süreçlerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için dış değerlendirmeye ve bakışa ihtiyacımız bulunuyor. Bu kapsamda, ölçme ve değerlendirme süreçleriyle ilgili çalışma ve deneyimi olan öğretim üyeleri ile uzmanların katkılarını almak üzere bir çalışma grubu oluşturduk. Eğitimle ilgili analiz ve değerlendirme raporları yayımlayacağız. Bu raporların hazırlanmasında da çalışma grubunun katkısını alacağız' demişti. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemede ise ölçme değerlendirme merkezleri ile eğitimde izleme değerlendirme ve süreç odaklı ölçme değerlendirme konularında nitelikli çalışmalar yapılacağı vurgulandı. İl milli eğitim müdürlüğü ölçme değerlendirme merkezinin, ölçme değerlendirme araştırmaları ile bu sınav uygulamalarına ilişkin görev, yetki ve sorumlulukları, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek.

Çağlar BALLIKTAŞ / ANAYURT