Özdemir Mesajında;

'Toplumumuzda yaşlılara “aksakal” denir. Danışılan, güvenilen, sözüne inanılan, hürmet edilendir.

   Yaşlılarımıza eskiden saygı ve sevgi gösterilirdi.  Bugün olduğu gibi bir an önce ölmesi beklenmezdi.

  “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın”  diyen ecdadımıza sahip çıkarak tarihi çınarlarımıza gözümüz gibi bakılırdı. 

   Yaşlıyı;  çalışmayan, verimsiz, tüketen, hastalıklı insanlar gibi görenlere onlar; “siz bizim kazandıklarımızı yiyorsunuz, bize biraz mutlu ve sağlıklı yaşamayı lütfen çok görmeyiniz” demektedirler. 

   Kültürümüzün en önemli unsurları, aksakallarımıza verilecek değer ile anlam kazanır. Yaşlısına hürmet etmeyen, saygı göstermeyen toplumlar köksüz çınar gibi bir gün aniden yıkılabilir.

  “Bir neslin kaderini, bir evvelki nesil tayin eder.” Aksakallı büyüklerimiz, ninelerimiz, dedelerimiz; gelecek neslin kaderini ve sorumluluğunu, kalbinde, beyninde, gönlünde hissederek nesillere yön verirler.

   Dün ile bugün arasında köprü olan, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımız yaşlılarımızı korumak, saygı göstermek,  hürmet etmek ve ihtiyaçlarını karşılamak; inancımızın,  örf ve adetlerimizin insani, vicdani, bir gereğidir.

   Her canlı yaşadığı müddetçe yaşlanır; fiziksel olarak zayıflar, bundan kaçış yok. Bu nedenle çoğu zaman desteğe ihtiyaç duyar. İşte bu durumda yaşlılarımıza vereceğimiz destek ve onların tecrübelerinden faydalanmak bizleri toplumsal olarak bir üst seviyeye çıkaracaktır.

  Her yaş döneminin kendine has özellikleri ve güzellikleri vardır. Yaşlanmak her şeyden elini çekip, bir kenarda ölümü beklemek anlamına gelmiyor. İnsan hangi yaş döneminde olursa olsun yapacağı güzel ve hayırlı şeyler vardır.  Yaşlılarımız yeni nesillerin önünde canlı örnekler, yaşayan tecrübe ve evlerimizin bereketi, ışığıdır. Dahası varlığı şerefimiz olan yaşlıları kaybedince arkasından gözyaşı dökmek yerine yaşarken kıymeti bilinmeli ve bu duygu onlara hissettirilmelidir.

  Ülkemizi bu günlere getiren, ilerlemesinde, gelişmesinde verdikleri emeklerin karşılığı olarak yaşlılarımızın kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak öncelikle devletimizin ve hepimizin görevidir.

  Yaşlılar haftasını kutluyor, aksakallarımıza, ninelerimize, dedelerimize en derin saygı hürmetlerimizi sunuyor, pamuk ellerinden öpüyoruz. Sağlıklı ve mutlu günler diliyoruz.

 

      Osman ÖZDEMİR

       Türk Emekli-Sen

 Birleşik Emekliler Derneği

            Başkanı