Liselere girişte yeni sistem hakkında Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, 'Adrese dayalı kayıt sistemi sınıfsal eşitsizlikleri artıracak' derken, İsmail Koncuk Türkiye KamuSen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 'Yine özel okulları karlı çıkacak' değerlendirmesi yaptı. 

Özel okulları karlı çıkaracak sistem!

TEOG yerine getirilen sisteme eğitim sendikalarından tepki geldi. Türkiye Kamu- Sen ve Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 'Yeni dönemde en karlı çıkacak olanlar yine özel okullar olacaktır' değerlendirmesi yaparken, Eğitim- Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, 'Sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara gitmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs,etüt,özel ders özetle paran varsa ve paran kadar eğitim dayatması ve eşitsizlik artarak devam edecek' dedi.

TEOG'un yerine liselere geçişteki yeni sistem açıklandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'm açıkladığı sisteme göre öğrenciler evlerine en yakın okula kayıt yaptıracak, eğer iyi bir liseye girmek istiyorlarsa sınava girecekler. Sınav isteğe bağlı olacak. Sınavda 60 soru sorulacak, süresi 90 dakika olacak. 8. sınıf öğrencileri girebilecek. Sınavla girilebilecek liseler Mayıs aylarında açıklanacak ve öğrenciler sınav sonuçlarına göre 5 tercihte bulunacak. Yeni sistemi değerlendiren Türkiye Kamu- Sen ve Türk Eğitim- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yeni sistem şuanda ilk ve ortaokul kayıtlarında yoğun şekilde yaFeray Aytekin ^Aydoğan sadığımız sahte adres beyanı sıkıntısını liselere taşıyacağını vurgulayarak, 'Nitelikli okullar olarak tanımlanan, sınavlı okullar olduğu sürece sınavı kaldırmak iddiasının tam bir hayal olduğu da artık anlaşılmıştır. Özel ders, kurs v.b. ihtiyaçlar yeni sistemde de son gaz devam edecektir. Yarışılacak nitelikli okul sayısı azalacağı için yarış hızlanacaktır. Yeni dönemde en karlı çıkacak olanlar yine özel okullar olacaktır. Çünkü Anadolu liseleri nitelikli okul kavramı dışına çıkarılmıştır. Kayıtlarda yaşayacağımız sıkıntıların boyutlarını şimdiden görmek mümkün' diye konuştu.

SINIFSAL EŞİTSİZLİK ARTACAK 

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise 'Sınav kalkacak açıklaması ile başlatılan kaos bugün yapılan açıklama ile devam ediyor. Sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması bu okullara gitmek için daha yüksek puan almayı zorunlu hale getireceği için kurs,etüt,özel ders özetle paran varsa ve paran kadar eğitim dayatması ve eşitsizlik artarak devam edecek' dedi. Aydoğan, 'Adrese dayalı kayıt sistemi öğrencilerin istediği okula gitme hakkım ortadan kaldırıyor' dedikten sonra gerekçesini 'Okullar arasındaki eşitsizlik, adrese dayalı kayıt sistemi ile sınıfsal eşitsizlikleri artıracak.

Çok sayıda veli öğrencisinin gitmesini istediği okulların bulunduğu bölgelere taşınacak, buralarda oluşan yoğunluklar yeni sorunlara neden olacak. Ekonomik nedenlerle ikametini değiştiremeyen ailelerin çocukları ise nitelikli okullar olarak belirtilen okullarda eğitim görme hakkını fiilen kaybedecek' diye açıkladı. Aydoğan, 'Fen,Sosyal Bilimler, Spor ve Güzel Sanatlar Liselerinin kontenjanlarının sınırlı hale getirilmesiyle öğrenciler zorunlu imam hatip öğrencisi olmak zorunda bırakılacaktır' diye ekledi.

Tamer Arda ERŞIN ANKARA(Anayurt)