Ajanskamu Net- Pazar esnafı patates ve soğan fiyatları 5 liranın üzerine fırlamasında ki en büyük sebebi ise yağmur ve dolu yağışları olarak gösterdi. 

Esnaf fiyatların kısa zamanda normal seyrine dönmesi bekliyor. 

Patates ve soğanda artan fiyatlar hem pazarcının hem de müşterinin cebine yansıdı. Pazar esnafı yaşanan anormal fiyat artışına yağmur ve dolu yağışlarının sebep olduğunu görüşünde. 

Geçtiğimiz hafta kilogram fiyatı 5-6 liraya kadar ulaşan patates ve soğanın iki haftaya kadar makul seviyelere dönmesi bekleniyor. 

Vatandaş ise yüksek fiyatlardan şikayet ederek indirimin gelmesini bekliyor. 

Fiyatların yükselmesinde asıl sebep; yağmur ve dolu İstanbul Fatih’te kurulan semt pazarında tezgahlarda satılan soğan ve patateslerin fiyatlarının artma sebeplerin başında yağmur ve dolu yağışları geldiğini söyleyen pazarcılar bu durumun çok sürmeyeceğini belirttiler. 

Pazarcı Mehmet Yeşer, şu an mevsim olarak Adana mahsulünün olduğunu belirterek,” Adana’da doludan ve yağmurdan kaynaklanan bir olay var. 

Son patates tarlada çürümüş. Çiftçi bu sene üretememiş. Mecburi insanlar bu şekilde devam edecek ki, Adana dönemi bitecek ve diğer illerin dönemi başlayacak.

Birilerinin fiyatı indirmesi ya da fiyatı çıkarması olayı değil bu. Desen ki siz bu olaydan çok mu memnunsunuz, bizde çok sıkıntıdayız. 

İki hafta sonra soğan 1 liraya düşecek

Ürünlerin tek bölgeden geldiğini belirten ismini vermek istemeyen bir diğer esnaf ise “Yağışlar hiç durmuyor. Patates, Adana bölgesinden soğan ise Reyhanlı’dan geldiği için yüzde 40-60 oranında azalma var. 

Mahsulde yanma ve hastalık olduğu için ürün yetişmiyor. Talep çok, havalar düzelirse mahsul artar. 

Adana biterken ondan sonra öbür tarafa geç, yeni mahsul yetişmedi. İki hafta sonra soğan 1 liraya düşecek. Ne olursa olsun boşluk yaptığı anda, hangi sebze olursa olsun pahalılanır. 

Patates yemem baklagil alır yediririm

Patates ve soğanı her zaman 4-5 kilo aldığını belirten tüketici Meral Tunçkale, normalde 5 kilo ama şimdi 2 kilo patates aldığını söyleyerek “Çünkü biz emekliyiz. 

Aldığımız para belli. İthal patates ve soğan kesinlikle almam torunlarıma da yedirmem. Patates yemem baklagil alır yediririm.