Bilindiği üzere devlet kurumları Sayıştay denetimine açık. Ancak yüzbinlerce hatta milyonu aşan üye sayısına sahip sendikalar bu denetime tabi değil.

Bir sendika üyesi aidat verdiği sendikanın harcamalarının ne şekilde ve nereye yapıldığını açık ve net olarak bilmemektedir.

Bu çerçevede MEMUR-Sen’e bağlı 250 bini üyeli Sağlık-Sen’de 6 aydır yaşananlar ilginç bir hal almaya başladı.

Bu yıl kamu çalışanları için toplu sözleşme yılı idi. Sağlık-Sen yeni yönetim kurulu toplu sözleşmede sağlık ve sosyal hizmet çalışanları adına elde ettiği SIFIR kazanımla önemli bir başarı elde etti. Sonuçta sğlık çalışanları için maaş zamları aylık 100 TL’yi geçemedi. Bu sayede beşincisi gerçekleşen toplu sözleşme görüşmelerinde en kötü sürecini yaşayan Sağlık-Sen yönetiminin akıllara ziyan harcamaları ise hız kesmiyor. Elde edilen başarıyı adeta taçlandırmak isteyen sendika yönetimi genel başkan ve 6 yönetim kurulunun hizmetinde kullanılmak üzere 700 bin lira değerinde Audi A6 marka makam aracı ve her biri 300 BİN TL olan 6 adet Passat marka araç almıştır. Aynı şekilde tanesi 10 bin TL değerinde 7 adet IPhone X marka telefon da yeni yönetim kurulunun hizmetinde kullanılmak üzere sendika bütçesinden alınmıştır.

Sendika yönetimi toplu sözleşme öncesi 27 Temmuz 2019 tarihinde Kızılcahamam'da 5 yıldızlı bir otelde tüzük tadil kongresini gerçekleştirmiştir. Ancak tüm delegelerin katılımıyla yapılması gereken bu toplantı adeta 200 delegeden kaçırılarak yalnızca şube başkanlarının katılımıyla hukuk ve etik dışı şekilde gerçekleştirilmiştir. Şube başkanları dışında kimsenin haberi olmadan yapılan tüzük kongresinde genel başkan, genel merkez yönetimi ve şube başkanlarının maaşlarına önemli iyileştirmeler yapılmıştır.

Sendikanın web sayfasında yer alan yeni tüzüğün 57. maddesi uyarınca sendika başkanlarının maaşları karara bağlandı. Burada belirlenen katsayı uyarınca, illerde Sağlık Sen şube başkanlarına verilen net maaş 14.037 TL oldu. Bu net tutara SGK kesintisi ve vergiler eklendiği zaman sendikanın kasasından çıkan brüt rakamın 19.500 TL olduğu görülmektedir. Sendika Genel Merkezinde ise maaşlar daha da artmış durumda. 15 yıl hizmeti olan bir memurun 4.100 TL, sağlık personelinin 4.510 TL, doktorun ise en fazla 8.028 TL, İldeki Valinin 11.000 TL, yerin beş yüz metre altında kömür kazan madencinin 4.800 TL aldığı bir dönemde, sendika başkanlarının bu rakamları kendilerine reva görmesi üyeler arasında huzursuzluğa sebep oldu.


Nihayetinde Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş'un maaşı YÜZDE 85 artışla milletvekillerini solladı ve 26 bin lirayı buldu.