Son günlerde yaşanan sarı taksi – Uber krizi, uygulamanın Türkiye’de yasaklanmasını bile gündeme getirdi. İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM), konuya dair medyada yaptığı araştırmanın detayları…

Türkiye’de 2014 yılından bu yana hizmet veren uygulama, son günlerde İstanbul’da yaşanan, Uber sürücülerine yönelik saldırı iddiaları ile tekrar gündeme geldi. Sistemin Türkiye’de vergi ödemediği, haksız kazanca sebep olduğu iddia ediliyor. Yetkililer tarafından yapılan çeşitli toplantılar sonunda ise 'yetkisiz yolcu taşımacılığı' ile etkin mücadele için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Ek 2/3 maddesiyle ilgili yasal düzenleme ihtiyacı olduğu belirlendi. İçişleri Bakanlığı’nın konuya yönelik kanun tasarısı taslağının hazırlık aşamasında olduğu öğrenildi.

İnternette en çok arananlar arasında Uber taksi de var

Google verilerine göre, Türkiye’de patlak veren kriz nedeniyle Uber içerikli aramalar son 10 günde büyük oranda artış gösterdi. En çok aranan kelimeler ise “sarı taksi Uber, Uber nedir, taksi plakası” şeklinde oldu. Ayrıca, uygulamanın 84 ülkede 760 şehirde aktif halde kullanıldığı da bilinen başlıklar arasında.

Uygulamanın kullanıldığı ülkelerde de benzer sorunlar yaşanırken, İngiltere'nin başkenti Londra'da geçen Eylül ayında Uber'in lisans yenileme talebi reddedildi. Uber zarar ettiği için Rusya’da 2017 yılında Yandex Taxi, Çin'de de 2016'da Didi Çuşing ile birleşme yoluna gitti.

MTM’nin raporuna göre, Mart ayının başından bu yana Uber taksi ile ilgili yazı basında 308, görsel basında 464 ve internet medyasında 4 bin 347 haber olmak üzere toplam 5 bin 119 haber yapıldı.

Medya Takip Merkezi’nin sosyal medya izleme ve ölçme uygulaması DigiLUP da, 8 - 15 Mart 2018 tarihleri arasında sosyal medyada paylaşılan ileti sayısını ölçümledi.

Buna göre, Uber uygulamasına yönelik son bir haftada yaklaşık 314 bin iletinin paylaşıldığı tespit edildi.