Adana'nın Aladağ ilçesinde 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda öğrencinin yaralandığı yangınla ilgili, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen eski Aladağ Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında 'Gözetim ve denetim görevini ihmal etmek suretiyle görevi kötüye kullanma' suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan davada Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını verip Filizer’in beraatini istedi.
Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Filizer ve avukatı ile sanık hakkında şikayetçi olan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikasının (Eğitim-İş) avukatı hazır bulundu. Mahkeme Başkanı, Kozan Ağır Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülmekte olan dava dosyasının birleştirilme kararı üzerine oluşan uyuşmazlık üzerine Adana Bölge Adliye Mahkemesi 3.Ceza Dairesi’ne gidildiğini ve dairenin Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin birleştirme kararını kaldırdığını, dava dosyasının da mahkemesine gönderildiğini söyledi.
Eğitim-İş Sendikasının avukatı, Kozan’daki davada olayın sorumluluğu yönünde tespit yapılamadığını belirterek, o dava dosyasının kararının beklenilmesini istedi. Bu talep üzerine Cumhuriyet Savcısı, yeterli delillerin toplandığını belirterek Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının beklenilmesi talebinin reddine karar verilmesini talep etti.
Sanık eski kaymakam Filizer de, 2 dava arasında bir bağ olmadığını belirterek, “Yargılandığım davadan masum olduğumu düşünüyorum. Beklenilmesin” dedi.
Mahkeme heyeti de, tüm dosya kapsamına göre Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilecek kararın mahkemeye etkisinin olmayacağını bu yüzden dava dosyasının bekletilmesine gerek olmadığını belirterek bekletilme talebini red etti.
Daha sonra Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını verdi. Savcı, sanığın ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu işlediği ile ilgili delil bulunmadığından beraatine karar verilmesini istedi.
Sendika avukatı, davayla ilgili yeni delillerini sunmak ve esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak için süre istedi.
Sanık Filizer de mütalaaya katıldığını belirterek, “Baştan beri görevimi layığı ile yerine getirdiğimi söylüyorum. İddianamede ilçe mille eğitim müdürlüğü yetkililerini uyarmadığım ifade ediliyor. Oysa amirim statüsündeki Adana Valisi tarafından 2 Haziran 2016’da bana başarılı çalışmalarımdan dolayı başarı belgesi verilmiştir” diyerek başarı belgesini mahkemeye verip beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, duruşmayı karar için ileri bir tarihe erteledi.