Ordu Belediyesi ile ilgili skandal bir olay ortaya çıktı. Sayıştay’ın hazırladığı rapora göre, Ordu Belediyesi personelini ‘teknik gezi’ adı altında yurtdışına çıkardığı ortaya çıktı. Raporda, “Belirtilen personelin ve meclis üyelerinin tamamen teknik olan bir konu ile eğitime gönderilmesindeki amacın ne olduğu anlaşılamamıştır” ifadeleri yer aldı.  

SAYIŞTAY’DAN RAPOR Sayıştay'ın

'Bulgu 6: Belediye personelinin, belediyece yaptırılan bir yapım işinin sözleşmesine konulan hüküm kapsamında bütün masrafları yüklenici tarafından karşılanmak üzere teknik gezi adı altında yurtdışına gönderilmesi' başlığıyla yayımlanan raporunda şu ifadelere yer verildi;

ŞU İFADELER YER ALDI

“2017 yılında muhtelif tarihlerde görevli olarak yurtdışına gönderilen bazı personelin, belediyenin ihale etmiş olduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde muhtelif mahalle yollarında toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı işleri (alt temel, temel ve binder) yapılması işine ait sözleşmenin “test ve teknik gezi seyahatleri” başlıklı maddesine konulmuş olan hüküm çerçevesinde “yurtdışı teknik eğitim gezisi” adı altında görevlendirildiği anlaşılmıştır.

“ÇELİŞKİ OLDUĞU GÖRÜLMÜŞTÜR”

2017 yılı içerisinde yapılan yurtdışı görevlendirmelerine bakıldığında, yurtdışı teknik eğitim gezisine giden personelden bir kısmının görev alanları ve tanımları ile teknik eğitim muhteviyatı arasında çelişki olduğu görülmüştür. Şöyle ki; belirtilen personelin ve meclis üyelerinin tamamen teknik olan bir konu ile eğitime gönderilmesindeki amacın ne olduğu anlaşılamamıştır.

“GÜVENİRLİĞİ OLUMSUZ ETKİLEMİİŞTİR”

Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde muhtelif mahalle yollarında toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı işleri (alt temel, temel ve binder) yapılması işi” kapsamında yüklenici tarafından belediye personelinin gezi ile ilgili her türlü harçlar, vizeler, harcırahlar, yol, gezi, otel, eğitim ücretleri karşılanmıştır... Bu masrafların birim fiyata dâhil edilmiş sayılması ihale bedeline tespit edilemeyen bir yük getirmekle birlikte ihaleye teklif veren istekliler açısından saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi ve güvenirliği olumsuz etkileyebilecektir.

“UYGUN DEĞİL”

Belediyenin ihale etmiş olduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde muhtelif mahalle yollarında toprak işleri, sanat yapıları ve üst yapı işleri yapılması işinin yüklenicisinin; idare personelini bütün masrafları yükleniciye ait olacak şekilde yurtdışı teknik eğitim gezisine göndermesinin uygun olmadığı düşünülmektedir.

BELEDİYE BAŞKANI İSTİFA ETMİŞTİ

Dönemin Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olan Enver Yılmaz, AKP Genel Başkan vekili ve Numan Kurtulmuş ile yaşadığı tartışmayla gündeme gelmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğiyle istifa etmişti.