Sayıştay 1. dairesi bugün icap nöbetleriyle ilgili çok önemli bir karara imza attı. Sayıştay 1. Dairesi sadece uzman hekimlere icap nöbeti verilebileceği şeklindeki tespitin yanlış olduğuna karar verdi.
SAĞLIK BAKANLIĞI - 2019-01-23 12:42:49

Sayıştay 1. Dairesi, Sağlık kurumlarında çalışan personel ile uzman hekimlerin icap nöbetine ilişkin önemli bir karar verdi. Başkanlık, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine bakarak, sadece uzman hekimlere icap nöbeti verilebileceği şeklindeki tespit doğru olmadığına karar verdi.

Kararın Son Kısmı:

Bu düzenlemeye göre, icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak ve aylık toplam 120 saati geçmemek üzere, fiilen icap nöbeti tutan ve bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen personele, hizmet sınıfı ve görev unvanına bakılmaksızın icap nöbeti ücreti ödenmesi gerekmektedir.

Kanunun bu açık hükmüne karşın, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğinin nöbet türlerine ilişkin 42 nci maddesinde yer alan düzenlemeden hareketle, sadece uzman hekim unvanlı personele icap nöbet ücretinin ödenebileceği, diğer personele ödenemeyeceği iddia edilemez.