SEÇMELİ derslere ilişkin istatistiklere dikkat çeken Eğitim Sen, öğrencilerin zorunlu derslere ilişkin uygulamalı dersler ve dini içerikli dersleri tercih etmeye mecbur bırakıldıklarına dikkat çekti. Eğitim Sen, seçmeli derlerin zorunlu dersleri tamamlayacı kursa dönüştüğünü belirterek, seçmeli ders uygulamasının yeniden ele alınması çağrısı yaptı.

İstatistiklere göre seçmeli dersler arasında Matematik ve Yabancı dil dersleri açık ara önde.

Açıklamada yer verilen istatistiklere göre liselerde,

Matematik dersini 940 bin 173, Coğrafya dersini 747 bin 206, Sosyal Etkinlikler dersini 690 bin 448 kişi seçerken, Hz. Muhammed'in Hayatı dersini 616 bin 157, Dil ve Anlatım dersini 562 bin 310 ve Temel Dini Bilgiler dersini 555 bin 94 kişi seçti. İmam Hatip Ortaokul ve Liselerinde ise yine temel derslerle ilgili alanlar tercih edilerek, Kuran-ı Kerim dersini 1 milyon 293 bin 306, Hz. Muhammed'in Hayatı dersini 824 bin 859, Temel Dini Bilgiler dersini 444 bin 970 kişi seçerken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini 284, İslam Kültürü ve Medeniyeti dersini 102, İslam Kültürü dersini 197, İslam Medeniyeti dersini 150 kişi seçti.

SEÇMELİ Mİ ZORUNLU MU?

Açıklamada, 'Başlangıçta öğretmen ve derslik yokluğu gerekçe gösterilerek bazı seçmeli derslere sıkıştırılan seçmeli ders uygulaması sonraki yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından çeşitlendirilmesine rağmen ağırlıklı olarak Matematik, İngilizce, spor etkinlikleri, bilim uygulamaları alanları ile dini içerikli derslerle sınırlı olmanın ötesine geçmemiştir' denildi.

Açıklamada, 2016-2017 verilerine göre açık ve örgün ortaokullar ile liselerde okuyan 11 milyon 33 bin 419 öğrenci öğretim gördüğü, ortaokul ve liselerde seçmeli dersleri seçen öğrenci sayılarına bakıldığında bu derslerin telafi ve takviye amaçlı olarak seçildiği, özellikle spor ve fiziki etkinlikler dışında kalan yeteneğe dayalı diğer sanatsal ve sosyo- kültürel amaçlı derslerin seçim sayılarının alt sıralarda seyrettiği belirtildi.

Seçmeli derslerin haftalık ders sürelerini artırmaktan ve çocukları bu sürelerde okulda tutarak tamamlayıcı eğitim yapmaktan başka bir işe yaramadığına dikkat çekilen açıklamada, seçmeli derslerin zorunlu dersleri pekiştirici, öğretmeni, uygulanabilir bir programı ve ders kitapları olmayan dersleri seçmeli ders listesine yazarak 'çok demokratik seçenekli seçmeli ders havuzu oluşturduk' demenin yanlış olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, seçmeli derslerle ilgili uygulanmakta olan mevcut yöntemi değiştirip, yerine çocukların ilgi, istek, yetenek ve ihtiyaçlarını gerçek anlamda yapılacak bilimsel araştırmalarla belirleneceği yöntemlerin geliştirilmesi istendi.

EVRENSEL Gazetesi