Memur-Sen Konfederasyonu ve Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) ortak olarak düzenledikleri program, “Sendikacılıkta Türkiye ve Arnavutluk Tecrübesi” temasıyla Ankara’da başladı. Açılış konuşmalarını Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja'nin gerçekleştirdiği program, ikili işbirliği protokolü imzalarıyla devam etti. İki oturumdan oluşan panellerle süren programda, İlk oturumda “Türkiye ve Arnavutluk’ta Sendikal Örgütlenme”, ikinci oturumda ise, “Günümüzde Sendikacılık Hareketlerinin Durumu ve Karşılaştığı Sorunlar” başlıklı konular işlendi.arnavutluksempozyum1Yalçın: Nitelikli İşlere İmza Atıyoruz

“Memur-Sen olarak, güzel çalışmaların içerisinde güzel dostlarla birlikte nitelikli işlere imza atıyoruz” diyen Yalçın, “Özel kıymet verdiğimiz konfederasyonlardan birisi BSPSH’dir. Memur-Sen olarak 47 ülkeyle eğitim işbirliği protokolü imzalamış ve 47 ülkeye ziyaretlerde bulunmuş bir konfederasyonuz. Bunun gereğini yerine getiriyoruz. İstanbul’da düzenlediğimiz programla bir haftaya yakın nitelikli toplantıları birlikte noktalamıştık. O toplantılarda aldığımız kararlardan biri de eğitim işbirlikleri protokollerinin fiiliyata dökülmesinin önü açılmasıydı. Bu kararlı hızlıca yerine getirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Bünyesinde Bir Çalışma Örgütünün Kurulmasını İstiyoruz

58 ülkeden 120’nin üzerinde sendika yöneticisiyle, İstanbul’da gerçekleştirilen “İslam Dünyasında Sendikacılık” toplantısının hedefinin, “İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde bir çalışma örgütünün oluşturulması” ve ‘OIC'e üye ülkelerin bütün sendikalarının inisiyatif alması ve ortak hareket etmesi” olduğunu söyleyen Yalçın, “4 dilde yayınlanan ve imzalanan İstanbul Deklarasyonu bu iradenin dışa vurumuydu. 1 Mayıs öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüm. Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını yürüttüğü bu dönemde, emek örgütlerinin ortak iradesine destek vermesini istedim. Çalışma için bazı alt yapı hazırlıklarının sürdüğünü gördüm. SESRIC’ten gelen açıklamayla da ILO ya da destek olacak, yükünü bir miktar hafifletecek bir çalışma örgütünün İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde kurulması fikri ve adımları bir kez daha gösterilmiş oldu. Bu konuda en büyük desteği BSPSH’den gördük, bu vesileyle bir kez daha BSPSH’ye teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Yalçın, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 43'üncü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda İstanbul Deklarasyonu’nun ön gördüğü teklifin gündeme alındığını hatırlattı. Yalçın, “Bu konunun OIC'nin çalışma bakanları toplantısında, gündem maddesi olarak aktarıldığı ifade edildi.  Buna bütün konfederasyonlar destek vermelidir. Çalışma hayatının, sorunlarının görüşülmesi, OIC’ye bağlı, ülkelerin sorunlarını istişare edecek çözüm önerilerinde bulunacak, üçlü danışma şeklinde bir mekanizmanın oluşturulması,  hükümet, işveren ve iş gören temsilcilerinin bulunduğu, bir çalışma ve istişare ortamının oluşturulması son derece önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.arnavutluksempozyum3BSPSH’yi Türkiye’de Ağırlamaktan Memnuniyet Duyuyoruz

Yalçın konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İstanbul’daki programa teşrif eden ülkeleri iade-i ziyaretlerde bulunduk. İşbirliği protokolü imzaladığımız ülkelerle birlikte dış ilişkiler uzmanı yetiştirmek üzere harekete geçtik. İstanbul’da aldığımız diğer bir karar da sendikalarla bire bir olarak toplantılar gerçekleştirmekti. Şuan burada bunu icra ediyoruz ve BSPSH’yi Türkiye’de ağırlamaktan ve Arnavutluk tecrübesini buraya yansıtmalarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Programın güzelliklere vesile olmasını temenni ediyor, en kısa zamanda Arnavutluk’ta da bir araya gelerek bu toplantının muadilini gerçekleştirmek istiyoruz.”

Kalaja: İlişkilerimizi Geliştirerek Sürdürmek İstiyoruz

Memur-Sen tarafından Kütahya’da gerçekleştirilen 1 Mayıs programına katıldığını belirten BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja, “Tarihteki ilk toplu sözleşmenin imzalandığı Kütahya’da olmaktan memnuniyet duyduk. Çünkü Kütahya, Türkiye’deki sendikacılık hareketinin başlangıç noktasıdır. Bu hareket takdir edilmelidir. Türkiye’deki sendikacılar için de takdir edilmesi gereken bir durumdur. Memur-Sen ve BSPSH olarak ilişkilerimizi geliştirerek sürdürmek istiyoruz. Konfederasyonlar arası gerçekleştirdiğimiz bu toplantıyı çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Türkiye ve Arnavutluk halkının arasındaki dostluğun yüz yıllara dayandığını kaydeden Kalaja, “Biz geçmişte tek bir devlettik ve tarihten gelen bu yankılar, bizi çok sağlam ve dostane ilişkiler geliştirmek üzere itici olmuştur. Memur-Sen, bizim çok takdir ettiğimiz çalışmalar yürüten bir konfederasyondur. Yürüttüğü çalışmalar, sağladığı başarılara bakarak Memur-Sen’in başarısını rahatlıkla görebiliriz. Biz bunu daha güçlü şekilde dile getireceğiz. Memur-Sen’in, dünya üzerinde hak ettiği düzleme oturması için sesimizi yükselteceğiz” ifadelerini kullandı.arnavutluksempozyum2Memur-Sen’le Birlikte Hareket Etmeyi Sürdüreceğiz

“Biz burada bir aileyiz” diyen Kalaja, “Kararlı bir şekilde Memur-Sen’le birlikte hareket etmeyi sürdüreceğiz. Türkiye’deki tüm çalışanları desteklemek istiyoruz. İmkânlarımız dâhilinde desteklerimizi sürdüreceğiz. İstanbul’da imzaladığımız deklarasyonla, kendini bir şekilde hala bulamayan sendikaların kendi aralarında organizasyon yapmaları ve örgütlenmeleri gerekiyor. Bütün sendikalar arasında ayrımcılık olmaksızın çalışmaların yürütülmesi gerekiyor. Biz AB örgütlerine karşı değiliz, ama görüyoruz ki ortada bir ayrımcılık var, farklılık var. Bize yapılan bu ayrımcılık nedir, bunu tartışabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Kalaja, konuşmasında, İstanbul’da deklarasyona imza atan tüm sendikaları deklarasyon metnine bağlı kalmaları ve gereken çalışmaları yapmaları çağrısında bulundu.

Kalaja sözlerini şu şekilde sürdürdü: “15 Temmuz darbe girişiminden sonra hemen Türkiye’yi gezdim, burada hiçbir diktatörlüğe, baskıya şahitlik etmedim. Avrupa’nın bahsettiği kötü kelimeleri, cümleleri burada görmedim. Polonya eski Cumhurbaşkanı ve Solidarmosc Konfederasyonu’nun kurucu genel başkanı Lech Walesa’nın ‘Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye ihtiyacı var ama, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne ihtiyacı yok’ sözünü hatırlayınız. Bunun doğru olduğunu görüyoruz. Referandum için ise hayırlı olsun diyorum. Memur-Sen, BSPSH ile işbirliği içerisinde sendikacılık faaliyetlerini ileriye taşıyacaktır.” 

Türkiye ve Arnavutluk’ta Sendikal Örgütlenme

İlk oturumda, “Türkiye ve Arnavutluk’ta Sendikal Örgütlenme” konusu işlenirken, oturum başkanlığını  Memur-Sen Dış İlişkiler Koordinatörü Osman Timurtaş yaptı. Panelistlikleri ise, BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Günay Kaya, Hacı Bayram Tonbul, Arnavutluk Kamu Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Arjola Alika  üstlendi.

Günümüzde Sendikacılık Hareketlerinin Durumu ve Karşılaştığı Sorunlar

İkinci oturum ise “Günümüzde Sendikacılık Hareketlerinin Durumu ve Karşılaştığı Sorunlar” konusu işlendi. Bu oturumun başkanlığını Memur-Sen Genel Başkan Vekili Metin Memiş yaparken, Memur-Sen Dış İlişkiler Koordinatörü Osman Timurtaş, BSPHS Genel Başkanı Gezim Kalaja, Prof. Dr. Mete Gündoğan, Doç. Dr. Erdinç Yazıcı panelistlikleri üstlendi.