Önceki toplu sözleşme hükümleri gereği sendikali personele 3 ayda bir 77 TL Toplu Sözleşme İkramiyesi yani Sendika Ödeneği ödenmektedir.
Sendikaların bu 77 TL Toplu Sözleşme İkramiyesi ödentisinin artırılmasını desteklemelerinin amacı sendikalı memur ile sendikasız memur arasında bir fark olmasını istemelerinden kaynaklanmaktadır. Zira, memur sendikaları kanununda memuru üye olmaya özendirici bir hüküm bulunmamaktadır.
Ülkemizde memur sendikaları arasında sendikalaşma oranı azdır. Sendikalı memur sayısının artması toplu görüşmelerde sendikaların elini güçlendirecektir. Sendikaların 77 TL sendika ödeneğinin artırılması talepleri gerçekleşirse sendikalı üyeye ödenecek ilave fark neticesinde sendikalı olmayan memurların üye olabileceği düşünülmektedir.
Aslında sorun; Toplu İş Sözleşmesi, Grev Ve Lokavt Kanununun da olan ama 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda olmayan 'Toplu iş sözleşmesinden taraf işçi sendikasının üyeleri yararlanırlar.' hükmü ile 'Dayanışma aidatı'ndan kaynaklanmaktadır.
Toplu iş sözleşmesinden faydalanmak için bütün işçiler ya yetkili sendikaya üye olmak ya da yetkili sendikaya 'Dayanışma aidatı' ödemek zorundadır, bu nedenden dolayı bütün işçiler bir sendikaya üyedirler.
'Toplu iş sözleşmesinden taraf işçi sendikasının üyeleri yararlanırlar' hükmü ile 'Dayanışma aidatı' hükümlerinin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda olmamasından dolayı sendikanın toplu görüşmede hükümetle anlaşma imzalasa bile alınan haklardan üye olan olmayan herkesin faydalanması neticesinde memurlar sendikalara üye olmamaktadırlar.
Hükümetler ilgili kanunları değiştirerek bu konuyu düzenleyebilirler, ama hiç bir hükümet, memur sendikalarına bu hükümleri içeren bir grev ve toplu sözleşmeli sendika kanunu hakkı vermeye yanaşmamaktadır.
BAZI TANIMLAR
Dayanışma Aidatı nedir? Sendikalara üye olmayan işçilerin; toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri için yetkili işçi sendikasına ödedikleri aidat. Bu kavram memur sendikaları kanununda bulunmamaktadır. Türkiye Kamu Sen önceki yıllarda sendikalı memur sayısını artırmak, sendikalı olmayı özendirmek için bu Dayanışma Aidatının da memurlara uygulanmasını istemiştir.
Toplu Sözleşme İkramiyesi yani Sendika Ödeneği nedir? Önceki toplu sözleşme hükümleri ile sendikalı personele 3 ayda bir ödenmekte olan 77 TL dir.
Üyelik ödentisi nedir? Kamu görevlileri sendikasına, kamu görevlisinin ödeyeceği üyelik ödentileridir kısaca üyelik aidatıdır.
Üyelik aidatı 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 25.maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; Aylık üyelik ödenti tutarı 15 inci derecenin birinci kademesinden aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt gelirleri toplamının binde dördünden az, otuzda birinden fazla olamaz.
Memur sendikalarının 15 ila 20 TL arasındaki üye aidatlarına rağmen işçi sendikaları üyelerinden 'Sendikalar Kanunu' yani İşçi sendikaları kanununun 23. maddesine göre işçinin bir günlük çıplak ücretidir. Bu ücrette yaklaşık olarak sendikalara göre değişmekle birlikte 100 -150 TL civarındadır.
Memur Sen Toplu Sözleşme İkramiyesinin 3 ayda bir sendikalı personele 102 TL olarak ödenmesini kendilerine üye olanlara ise 204 TL ödenmesini 3 ayda bir talep etmektedirler. Bu talep ahlaksız bir taleptir. Çünkü sadece kendi üyelerine iki katı ödenmesini talep etmektedirler. Diğer sendika üyelerini ise üvey evlat görmektedirler.
İşte Memur Sen'in teklifi;
'Toplu sözleşme ikramiyesinin 77 TL’den 102 TL’ye yükseltilmesini ve yetkili sendikaların üyelerine bir kat artırımlı (204 TL) ödenmesini teklif ediyoruz.'
Türkiye Kamu Sen ise 2000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından bulunacak 205 TL tutarın Toplu Sözleşme İkramiyesi olarak tüm sendika üyesi personele her ay eşit olarak ödenmesini talep etmektedir.
İşte talebimiz;
'Toplu Sözleşme İkramiyesi
Amaç: Sendika üyesi kamu görevlilerine ödenmekte olan Toplu sözleşme ikramiyesinin tutarının artırılarak söz konusu ikramiyenin 657 sayılı Kanuna işlenmesi.
• 657 sayılı Kanunun kamu görevlilerine ödenecek aylık, zam ve tazminatların sayıldığı 146. maddesinin 3. fıkrasına “Toplu sözleşme ikramiyesi” tanımı eklenmelidir. Maddenin
“Deyimler” kısmında yeni bir fıkra olarak “Toplu sözleşme ikramiyesi” yer almalıdır.
• Sendika üyesi kamgörevlilerine ödenen Toplu sözleşme ikramiyesi, aylık 2 bin göstergenin memur maaş katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutar 4,444444444444444444444444444444üzerinden her ay ödenmesi sağlanmalıdır.'
Tüm bu taleplerin yanında yukarıda izahına çalıştığım işçi sendikalarındaki gibi dayanışma aidatının memur sendikaları kanununa da Dayanışma Aidatı gelirse tüm memurlar bir sendikaya otomatik olarak üye olacağından sendikasız memur kalmayacak sorunlar otomatik olarak çözülecektir.
Türk Eğitim Sen ve Türkiye Kamu Sen Osmaniye İl Başkanı
Ahmet Kandemir