EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saracın açıkladığı yükseköğretime geçişte uygulanacak yeni sistemin YGS'ye ve LYS'ye göre yeni sınavın fiilen tek aşamaya indirilmiş olması ve toplam soru sayının azaltılmış olmasının, ölçme ve değerlendirme ilkeleri çerçevesinde değerlendirildiğinde, sınavın geçerliğini azalttığı söyledi.

Eğitim-Birden yapılan açıklamada, YGS'nın Mart-Nisan aylarında, LYS'nin ise Haziran ayında yapıldığı hatırlatılarak şöyle denildi: 'İlk aşama sınav sonucu belli olduktan sonra LYS'ye girmeye hak kazanan öğrenciler belirlenmekteydi.

1980li ve 1990'lı yıllar boyunca başarılı bir şekilde uygulanan ÖSS ve ÖYS de aynı şekilde iki aşamalı bir mantığa sahipti.

Yeni sistemde iki oturumun aynı günde yapılacak olması, fiilen aşamalı sistemin kaldırılması demektir. Böyle bir müdahale, öğrenciler üzerindeki sınav baskısının azalmasına değil, tam tersine artmasına sebep olacaktır. Çünkü farklı günlerdeki oturumlarda yapılan sınavlarda öğrenciler, herhangi bir oturumdaki dezavantajlarını diğer günlerdeki oturumlarda kapatmaya çalışmaktaydılar.

Ancak yeni sistemde bunun yapılması mümkün görülmemektedir.

Öğrencilerin sabah oturumundaki sınav sonuçları belli olmadan (belki de yeterli puanı almadan) ikinci sınava girmeleri, sınavın kendisini ve sonuçlarını sürekli tartışmalı hâle getirme ihtimalini içinde barındırmaktadır.'

Fatih Karagöz - Ankara / Yeni Asya