Aydın Kalkan, öncelikle YGS sonuçlarının açıklanmasından sonra kendisini başarılı hissetmeyen bir öğrencimizin sınav sonucundan dolayı yaşamını sonlandırması tüm eğitim camiasını ve bizleri üzmüştür ifadelerini kullandı. Aydın Kalkan eğitim sisteminin problemlerinin bir türlü çözülemediğini ve tüm çabalara rağmen bu tür sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.

Aydın Kalkan özelikle sınav sisteminin değiştirilmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu.

İlkokuldan itibaren öğrenciler ilgi alaka ve yeteneklerine göre ilgili okullara yönlendirilmelidir. Ortaokul çeşitliliği artırılabilir. Özellikle öğrencilerin liseye geçişlerinde pedagojik ve bilimsel yöntemlerle yönlendirmelerin ciddi yapılması gerekmektedir. Her öğrencinin Anadolu lisesine, fen lisesine gitmesi mümkün değildir, doğru da değildir. Öğrencilerin ve velilerin akademik başarıya şartlanması bitmelidir. Meslek liseleri cazip hale getirilmeli, bu yıl kaldırılan üniversitelere sınavsız geçiş uygulaması devam etmelidir.

Aydın Kalkan, lise türlerine göre öğrencilere farklı ders kitapları hazırlanmalıdır. Meslek liselerine de fen liselerine de aynı ders kitaplarını okutursanız burada bir problem var demektir. Tüm öğrencileri aynı testle sınava tabi tutmak adil ve anlaşılır bir eleme yöntemi değildir,ifadelerini kullandı.

Aydın Kalkan, özellikle öğrencilerden kapasitelerinin üzerinde başarı beklenmemesi gerektiğini, ailelerin çocuklarını yüksek beklentilerle strese soktuklarını ve bazen de intiharların yaşlandığını anlattı. Eğitimde madde ve mana arasında bir dengenin kurulması gerekir diyen Aydın Kalkan sözlerini Şehit Ömer Halisdemir belki Türkiye Birinciliği elde edemedi ama vatanına birin sınıf kalite hizmet etti, sözleriyle tamamladı.