Bu yazımızda son zamanlarda veli, öğrenci ve eğitimcilerin gündemini hayli meşgul eden sınavlardan bahsedeceğim. Tabii ki TEOG ve LYS'yi kastediyorum. Peki bu sınavlar ne ölçüyor bunu hiç düşündük mü? Bu sınavları hazırlayan komisyonlar elbette   bazı amaçlar gütmüştür ama ben size kendi somut gözlem ve tespitlerimden bahsedeceğim.Şu zamana kadar bu sınavlara hazırlanan ve sınavlarda başarı elde etmiş hatta derece yapmış yüzlerce öğrenci ile beraber olma  şansımız oldu.Bu sınavlar,  öğrencinin;

1.Bilgisini

2.Hızını

3.Dikkatini ölçmektedir.


Bu başlıkları biraz açacak olursak ; öğrenciliğin belli bir döneminde müfredatta işlenen konuların bilgisine sahip olmak için günü gününe düzenli bir ders çalışma alışkanlığı , ezberleme değil hazmederek öğrenme , periyodik aralıklarla düzenli tekrar ve birde anlaşılmayan konu ve soruların zamanında  bir bilene sorulması.Tam mantığına yerleşmeyen kısımların araştırılması bence çok önemli bir adım.Örneğin bizim en başarılı öğrencilerimiz  her zaman en çok soru soran öğrencilerimizden  olmuştur.

Sınavlarda ortalama bir soruya 1 dakika düşmektedir. Buda neyi gerektirir? Hızlı olmayı tabiî ki. Hızlı okumayı ,hızlı anlamayı ,hızlı düşünmeyi ,hızlı karar vermeyi .Peki  bu kadar hızlı olmayı nasıl kazanacağız.Tek çözüm var kitap okumak.Sadece sınavlara hazırlanırken değil sürekli okumak.Aslında işin özünde iyi bir okuyucu olmak yatıyor.Okumanın diğer bir çok faydası da çabası onları saymıyorum bile.Özellikle bu yıl ki SBS de okul başarısı çok iyi olmayıp iyi neticeler alan öğrencileri incelediğimde çok iyi birer okuyucu olduklarını tespit ettim.

Sınavlarda birde, sınav başarında önemli rolü olduğunu düşündüğüm ama hep öğrenci ,veli ve eğitimcilerin dikkate almadığı sanal kahraman ‘dikkat' kavramı. Sınavlarda her zaman iki kere iki dört etmez. Çünkü sınava giren öğrencinin duyguları vardır, robot değildir.  Çevresindeki olayları değerlendirirken sürekli kendi duygu süzgecinden geçirerek ele alır. Sınava sadece bilgisi ile değil bilgisi ve duyguları ile girer. Bu sınavların birde öğrencilerin ergenlik döneminde olmasına ne dersiniz. Duygu atmosferinin en yoğun olduğu dönem. Bunlar yetmiyormuş gibi sınavları at yarışına dönüştüren çevre?

Şu tarz cümleleri çok duyarsınız;

“Öğrenci çok çalışıyordu ama sınavda yapamamış.”

“Denemelerde çok iyi net yapıyordu sınavda kaydırmış.”

“Okulda tüm notları 5 ama sınavda hiçbir yer kazanamamış”
 

Dikkat ve hız kavramları terazinin iki kefesi gibidir. Bir taraf   aşağı inerken diğer taraf yukarı kalkar, dengeyi iyi kurmak lazım. Hızı artırırsanız dikkat azalır ve tam tersi.

Sonuç itibari ile sınav başarısı için iyi donanımların olması ve bu donanımları sürekli geliştirilmesi gerekmektedir. Bu sınavlar artık sadece bir test tekniği ile halledilebilecek tarzda değil.Net hedefi olan, kararlı, azimli, çalışmaktan yılmayan, önceliklerini iyi tespit eden, zamanını iyi planlayan, disiplinli, sosyal, bir danışmanı olan ve daima okuyan öğrencilerin başarılı olduğu bir sınav. Dışarda gezip tozmak varken sabredip oturup ders çalışan öğrencilerin başarılı olduğu bir sınav. Sabır ve disiplin sınavı. Dikkat ederseniz bu saydığım özellikler zaten hayatta başarılı olan insanların donanımları. Bundan sonraki yazılarımda bu saydığım başlıklara değineceğim.

TEOG ve LYS'ye girecek öğrencilere şimdiden başarılar diliyorum.

Mustafa TEZCAN / Milat

Kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net