Siyaset dünyasının Eylül ayı gündemini belirleyen konular açıklandı. 15 Temmuz darbe girişiminin yankıları sürerken, Kuzey Irak’ta yapılan referandum ve partilerde yaşanan istifalar öne çıkan başlıklar oldu. İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı medya raporuna göre, Eylül ayının gelişmeleri…

 

Siyasetin Eylül ayı gündeminde Fethullahçı Terör Örgütü FETÖ’nün darbe girişiminin yankıları devam ederken, dikkat çeken diğer başlık ise Kuzey Irak’ta yapılan referandum oldu. FETÖ terör örgütü ay boyunca medyada 124 bin 211 haberin konusu olurken, 15 Temmuz darbe girişimi ise 94 bin 796 haberde yer aldı.

Türkiye Kuzey Irak’ta yapılan referanduma karşı çıktı

Referandumun yapılıp yapılmayacağına dair haberler yayınlanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olağanüstü toplanma kararı aldı. Yapılan toplantıda TBMM’de sunulan, Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine olanak sağlayan tezkere AK Parti, MHP ve CHP'nin oylarıyla kabul edildi. Türkiye ve İran'dan gelen tepkilere ve alınan önlemlere rağmen, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bağımsızlık referandumu gerçekleştirildi. Buna karşılık Türkiye Kuzey Irak’a çeşitli yaptırımlar uygulayarak referandumu onaylamadığını gösterdi. İlk tepki ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen “Kuzey Irak’a giriş-çıkış kapatılacak, bir gece ansızın gelebiliriz” açıklaması oldu. Tüm bu gelişmelerin ışığında Kuzey Irak referandum süreci toplamda 26 bin 709 habere konu olurken, en çok konuşulan üçüncü başlık oldu.

MHP’de Kuzey Irak referandum sürecine karşı tepkisini gösterdi

MHP kanadı da Kuzey Irak’ta yapılan referanduma karşı çıktı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, IKBY'inde yapılan referandum ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Bahçeli açıklamasında şunları dile getirdi: 'Barzani ve peşmergelerinin 25 Eylül 2017'da yaptıkları, hukuki ve siyasi meşruiyeti olmayan 'Korsan referandum' yok hükmündedir, kağıt üzerinde kalmaya mahkumdur. Ayrıca MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin katılımı ile Ankara’da “Kerkük Sevdalıları Buluşuyor” programı gerçekleştirildi. Programda konuşan Bahçeli referandum süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP’nin gündeminde Kuzey Irak referandum süreci ve açıklanan fındık fiyatları vardı

Bu yıl fındık fiyatlarının 10 lira olarak açıklanması çiftçiyi isyan ettirdi. Beklenenin altında olan fiyat, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de ele aldığı konular arasında yerini aldı. Bunun üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi, fındık yürüyüşü için harekete geçti. Fındık yürüyüşü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Ordu ve Giresun illerinde gerçekleşti. MTM’nin aynı raporuna göre, “fındık için adalet yürüyüşü” toplamda 2 bin 407 haberin konusu oldu. CHP’nin bir diğer başlığı ise Kuzey Irak’taki referandum süreciydi. CHP Genel Başkanı yaptığı açıklamada, “Süratle Irak Merkezi Yönetimi ile Türkiye ve İran’ın bir araya gelerek soruna ortak çözüm üretmeleri gerekir. Eğer ortak çözüm üretilebilirse Türkiye bu konuda önemli mesafe alabilir” dedi.