Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mithat Sevin, üniversitelerde örgütlenme oranı arttıkça sorunların azalacağına dikkat çekerek, “Güçlü bir örgütlenmeyle üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Akademik ve idari personelin, bütün kamu görevlilerinin sorunlarının çözümünü sağlamak için gayret gösteriyoruz. Şimdiye kadar birçok sorunun çözüme kavuşturulmasını sağladık. Bir hak ve özgürlük hareketi olarak, sorunları çözme, haksızlıkları giderme mücadelemiz sonuna kadar devam edecek” dedi.

Mithat Sevin, Sinop Şubesi’nin düzenlediği “Sinop Üniversitesi ve KYK Buluşması’na katıldı. Akademik ve idari personelin işinin başına sorunlarından arınmış bir şekilde gitmeleri için çaba harcadıklarını, bu uğurda yoğun bir mücadele verdiklerini ifade eden Sevin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdiye kadar birçok sorunu çözüme kavuşturduk. Toplu sözleşme görüşmelerinde öğretim elemanlarına ek ödeme verilmesi için çok uğraştık. Yürüttüğümüz mücadele neticesinde akademik personel adına yükseköğretim tazminatı ve akademik teşvik ödeneği adı altında ilave mali haklar elde ettik. Geliştirme ödeneğinin 15.12.2019 tarihine kadar uzatılmasını, yükseköğretim kurumları disiplin kurullarında sendika temsilcisi bulundurulmasını sağladık. Doçentlik sınavlarında jüri üyesi olarak görevlendirilenler ile doçent ve profesör atama jürilerinde görev alan öğretim üyelerine akademik jüri ücreti ödenmesini temin ettik.”

 

Birçok kazanıma imza attık, yenileri için çabalarımız sürüyor

Üniversite idari personeli için elde ettikleri kazanımlara da değinen Sevin, üniversitelerde ikinci öğretime ilişkin fazla çalışma yapabilecek personel için birim içi sınırlamanın yüzde 45’e, birim dışı sınırlamanın yüzde 20’ye çıkartılmasını sağladıklarını belirterek, “Üniversitelerin sıra tahsisli lojmanlarının yüzde 15’inin idari personel için ayrılmasını, lojman tahsis komisyonlarında yetkili sendika temsilcisinin bulunmasını, yükseköğretim kurumlarında arşivci, kütüphaneci, kitap patoloğu ve sosyolog unvanlı kamu görevlilerinin ek tazminat almalarını, yükseköğretim kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında yer alan ‘itfaiyeci’ kadrosunun genel idare hizmetleri sınıfı olarak değiştirilmesini, üniversitelere bağlı yurtlarda görev yapan personele yaptıkları fazla çalışmanın karşılığı olarak ödenmekte olan fazla çalışma ücretinin bir kat artırımlı olarak ödenmesini, şeflerin özel hizmet tazminat artış oranlarını 10 puana çıkartarak maaşlarına 2018 yılı için aylık 101,47 TL, yıllık 1.217,64 TL tutarında artış sağladık. Ayrıca, hizmet tahsisli konutlardan yararlanma sürelerinin sıra tahsisli konutlara ilişkin puanlamada dikkate alınmayabileceğini hüküm altına aldırdık” şeklinde konuştu.

 

Geliştirme ödeneğinde akademik ve idari personel ayırımı yapılmamalıdır

Üniversite personelinin sorunlarına işaret eden Sevin, geliştirme ödeneğinde akademik ve idari personel ayırımının yapılmaması, uzmanlara ve idari kadrolarda çalışanlara da geliştirme ödeneği verilmesi gerektiğini dile getirerek, geliştirme ödeneği ödenmesindeki 15 yıllık süre sınırlamasının kaldırılması, geliştirme ödeneği uygulamasına ihtiyaç duyulan her üniversite bazında devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Daha fazla bilimsel çalışma yürütebilmeleri için akademik personelin ücretinde artış yapılmalıdır

“Daha fazla bilimsel çalışma yürütebilmeleri için akademik personelin ücretinde artış yapılmalı, girmek zorunda oldukları ders yükü ve ders saati azaltılmalıdır” diyen Sevin, “İdari personele yer değiştirmelerinde muvafakat uygulaması yerine YÖK gözetim ve denetiminde üniversite içi ve üniversitelerarası mazerete ve isteğe bağlı yer değişikliği hakkı verilmelidir. Akademisyenlerin, daha fazla bilimsel çalışma ve araştırma yapmaları için mali ve sosyal haklarında iyileştirme yapılarak idari kadrolarda görevlendirilme uygulaması kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalıdır

Tüm üniversiteler için merkezi olarak her yıl ya da iki yılda bir görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının yapılması çağrısında bulunan Sevin, çözüm odaklı mücadelelerinin devam edeceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Akademik ve idari personelin, öğretmenin, şefin, memurun, hizmetlinin; bütün eğitim çalışanlarının sorunlarını çözmek için emek harcamaya, mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

Ziyaretler

Mithat Sevin, Eğitim-Bir-Sen Sinop Şube Başkanı Ramazan Çelik, yönetim kurulu üyeleri ve üniversite temsilcilik yöneticileriyle birlikte, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın’ı, İl Millî Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan’ı, KYK İl Müdürü Adnan Menderes Dümen’i ziyaret etti.