ALES ve yabancı dil şartı aranmayacak' maddesinden ise vazgeçildi. Mustafa Mert BİLDİRCİN/ 7'deAkademide de sözlü sınav belirleyici oldu ^ Üniversitelerde öğretim elemanı atamalarında sözlü sınav belirleyici olacak. 'Öğretim üyesi temininde güçlük çekilen alanlarda ALES ve yabancı dil şartı aranmayacak' maddesinden vazgeçildi YÖK, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ile giriş sınavlarına girecek adaylarda aranacak şartları belirledi.

Devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarına atanacak öğretim görevlileri ile araştırma görevlilerini kapsayan yönetmeliğe göre, atamalarda sözlü sınavın ağırlığı yüzde 35'e yükseldi. Sözlü sınav, eğitim alanında yapılan görevlendirmelerde liyakati yok saydığı yönündeki tüm eleştirilere karşın yine belirleyici oldu. YÖK, yönetmelik taslağmdaki, 'Öğretim üyesi temininde güçlük çekilen alanlara yapılacak atamalarda ALES ve yabancı dil şartı aranmayacak' maddesine ise yönetmelikte yer vermedi.

MÜLAKAT BELİRLEYİCİ

ALES'ten en az 70, yabancı dil sınavından ise en az 50 puan alan adayların girmeye hak kazanacağı sözlü sınavlarda ALES ve lisans mezuniyet notunun yüzde 30'u, yabancı dil puanının yüzde ıo'u değerlendirmede dikkate alınacak. Öğretmen atamalarında belirleyici ölçütü olan sözlü sınavın, akademiye yapılacak alımlardaki ağırlığı yüzde 35 olacak. YÖK tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavından en az 80 ve üzerinde puan alanların öğretim görevlisi olarak atanabileceği yabancı dille eğitim yapan programlara atamalarda ise yazılı sınav, senatonun inisiyatifine bırakıldı.

Bu programlardaki öğretim görevlisi kadrolarına alımlarda sözlü sınav yapılacağı belirtilerek yazılı sınava ilişkin yönetmeliğe, 'Ancak senato kararı olması halinde sözlü sınav sonucu 60 ve üzeri puan alanlar için yazılı sınav da yapılır. Bu durumda olanların giriş sınavı puanı, sözlü sınav ile yazılı sınavın puanlarının aritmetik ortalaması alınarak hesaplanır' ibaresi eklendi.

Öncelikli alanlardaki araştırma görevlisi kadrolarına yapılacak atamaların yöntemi de belirlendi. Bu alanlara alınacak araştırma görevlilerinin sayısı, Cumhurbaşkanı kararıyla belirlenenden yüzde 20 daha fazla artırılabilecek. Bu kadroları YÖK, lisansüstü eğitim için üniversitelere tahsis edebilecek. Sözlü sınav, bu alanlara yapılacak atamalarda da belirleyici olacak. Sınav jürisinin karşısına çıkacak adaylar için baraj puanı 70 olarak belirlendi. Taslak yönetmelikteki, 'Öğretim üyesi temininde güçlük çeldi en' özellikli alanlarda yapılacak atamalarda, mesleki kimlikleri ile öne çıkan kişiler için ALES ve yabancı dil şartının aranmayacağına ilişkin maddeden vazgeçildi. YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, 'Yanlış anlaşılmalara meydan verilmemesi' amacıyla vazgeçilen maddenin ileride, 'Açıkça' tanımlanarak yeni düzenlemelerle sunulacağı öğrenildi.

DİĞERLERİNİN PARÇASI

Öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalara getirilen sözlü sınavın, akademide kadrolaşmanın yasal zeminini oluşturacağını söyleyen Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan, şunları söyledi: 'Yükseköğretimde son dönemde yapılan değişikliklerin tamamı, rektörlerin üniversitedeki yetkilerini artıran ve idare tarafından istenmeyen hiçbir bilim insanının üniversitede çalıştırılmamasma zemin hazırlayan bir yaklaşımla hazırlandı.

Üniversiteye dışarıdan yapılan müdahale, bilimsel özerkliği ortadan kaldırmakta, üniversitelerin bilim üretmesine müdahale anlamına gelmektedir. Bu yönetmeliği diğer değişikliklerin parçası olarak görüyoruz.' 

BİRGÜN