Geçtiğimiz günlerde Hatice Kübra Kız İmam Hatip Okulunda ‘Bahar Şenlikleri' adı altında ortaokul ve liseli kızlara pop müziği eşliğinde dans ettirilmesi tepki toplamaya devam ediyor. Söz konusu şenliklerle ilgili yetkililer tarafından herhangi bir açıklama yapılmazken İLKHA'ya konuşan sivil toplum kuruluşları yaşananlara tepki gösterdi.

Toplumda imam hatiplerin hakkında yüksek düzeyde pozitif algının olduğunu, bunun da beraberinde toplumda bir beklenti oluşturduğunu ifade eden Şuurlu Öğretmenler Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Yunus Yegin, başta okul yöneticileri olmak üzere hereksi bu okulların niteliğini kaybetmemesi için daha duyarlı olmaya çağırdı.

Şanlıurfa'da bir İmam Hatip okulunda meydana gelen ve ahlak dışı olarak değerlendirilen etkinliğin herkesi derinden üzdüğünü belirten Yegin, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bahsi geçen okulumuzda ahlak dışı bir eylem gerçekleştirmiştir'

“Şimdi bizim toplumda eğlence ve kültür çok farklı kavramlardır. Yani biz kültürel gelişimi ve eğlenceyi karıştırmış durumdayız. Toplumuzda sanki yılın belli günlerinde ya da günün belli saatlerinde belli eğlenceler yapılması meşrulaştırılmıştır ve bu artık kanıksamış haldedir. İmam hatiplere öğrencileri gönderen veliler ve aileler bunun böyle olmamasını düşünen ailelerdir. Dolasıyla bu düşüncelerle aile çocuklarını bu okullara gönderiyor ve bundan dolayı ailelerin isteğinin yerine getirmesi lazımdır. Mesela ben de çocuklarımı imam hatip lisesine gönderiyorum. Ben çocuğumun imam hatip lisesinde hiçbir şekilde bir dans ve figürün içinde ve tamamen ahlak dışı davranışlar içinde bulunmasını hiçbir şekilde istemiyorum. Bunu düşünen birçok insan vardır. Dolasıyla bu bahsi geçen okulumuzda ahlak dışı bir eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylem hepimizi derinden üzmüştür. Hem okul yöneticilerimizin hem ailelerin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir.”

Yegin, “Bizim, imam hatiplerin içi boşaltılmadan, niteliği nasıl daha fazla artırabiliriz diye düşünmemiz gerekir. Bunda birinci derece sorumluluk okul yöneticilerinin, öğretmenlerin ve ailelerindir. Dışarıdan birisi bu yapılan eylemlerle alakalı bir düşüncesini paylaşıyorsa bu kötü niyetli olduğundan değildir. Bu kesinlikle bu okulların kalitesinin yükseltilmesine dönüktür. Bizim itikadımızda, fıkhımızda meşruiyet sadece sonuçta aranmaması gerekir. Meşruiyetin yöntemde de aranması gerekir. Bir işin sonucu ne kadar meşru ise o sonuca giden metodun da meşru olması gerekir. Yani akademik ya da sosyo-kültürel başarımızı arttıracağız, daha entelektüel bir görüntü vereceğiz diye ahlak dışı eylemlere başvuramayız.” ifadelerini kullandı.

Gençliğin merkezi konumunda olan okullarda bazen bilinçli bazen de bilinçsiz olarak gençliğin ahlaki olarak yozlaştırıldığını belirten Şanlıurfa Ahlak ve Maneviyat Derneği Başkanı Ömer Şefkatlı, 23 Nisan şenlikleri adı altında minik çocuklara uygun olmayan kıyafetlerin giydirildiğini söyledi.

'Gerek ortaokul gerekse de liseli kızlarımızın bu etkinliklerin içinde olması bizi hakikaten üzüyor'

Şefkatlı, “Özellikle canımız, ciğerimiz, Kur'an ocağı, peygamber ocağı dediğimiz imam hatiplerdeki bu görüntüler yüreğimizi acıtıyor. Biz inançlı, imanlı insanların bu okullarda imanlı nesiller yetiştirmemiz gerekirken bazı insanların şuursuz bir şekilde ‘Bahar Şenlikleri' adı altında inancımıza, ahlakımıza, kültürümüze uymayan görüntüler var. Gerek ortaokul gerekse de liseli kızlarımızın bu etkinliklerin içinde olması bizi hakikaten üzüyor.” diye konuştu.

'Yanlışları görmezden gelerek üstünü kapatarak gençliğimizin bozulmasına sebep olmaktayız'

Yapılan yanlışlara dur denilmesi gerektiğini belirten Şefkatlı, “Bizler bu yanlışları görmezden gelerek, üstünü kapatarak bu gençliğimizin aslen bozulmasına sebep olmaktayız. Bizler bir yanlış gördüğümüz zaman tepki göstermemiz lazım. Yapılan yanlışlara dur dememiz lazım. Çünkü bizim inancımız bunu gerektiriyor. Peygamber Efendimizin uyarısı ile 'Sizden biri bir kötülük gördüğü zaman onu elinizle düzeltin, gücünüz yetmiyorsa dilinizle ona da gücünüz yetmiyorsa kalbinizle buğzedin.' Eğer bizler gördüğümüz bu kötülükleri dile getirmezsek bu gençlik bozulacaktır. Bizler bu tür yanlışları gördüğümüz zaman karşısında duracağız. İmam hatip ruhunun kaybolmaması için yanlış kimden gelirse gelsin –bizim şahıslarla işimiz olmaz- karşı duracağız.” dedi.

Halkın çocuklarını karma eğitim olmadan manevi değerler çerçevesinde yetişmesi için imam hatip okullarına gönderdiğini belirten Şanlıurfa İnfak-Der Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Parlak, okul yöneticilerini basiretli davranmaya davet etti.

'İdarecilerimizin konumlarını ve sorumluluklarını gözden geçirmesini ve ona göre adım atmalarını istiyoruz'

Kız öğrencilerin umuma açık bir alanda dans ettirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Parlak, yapılacak bu tür etkinliklerin İslami adaba uygun olması gerektiğini söyledi. Böyle bir etkinliği şiddetle kınadığını ifade eden Parlak, “Biz çocuklarımızı buralara gönderirken, emin ellere gönderdiğimizden emin, gözlerimiz arkada kalmadan gönderiyoruz. Bu yüzden idarecilerimizin bir daha kendi konumlarını ve sorumluluklarını gözden geçirmesini ve ona göre adım atmalarını istiyoruz. Tekrar söylüyorum bu olayı şiddetle kınıyorum.” şeklinde konuştu. İLKHA

Doğruhaber

kamu haber, kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net