2016-2017 eğitim-öğretim yılının 2'nci dönemine yönelik değerlendirme ve planlamaların yapıldığı divan toplantısına AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli de katıldı.

Referandum sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Sürekli, sendika temsilcilerine yeni anayasa paketi hakkında bilgi verdi. Yeni Anayasa'nın ‘Güçlü Türkiye' yolunda önemli bir aşama olduğunu belirten Sürekli, Cumhurbaşkanlığı sisteminin gerekliliklerini anlatarak destek istedi. Başkan Ali Musa Bina, toplantıya katılımlarından dolayı Sürekli'ye teşekkür ederek, yeniden 'Güçlü Türkiye' yolunda dün olduğu gibi bugün de milli iradeden yana olacaklarını söyledi.

GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN…

Güçlü bir Türkiye’ye giden yolun Cumhurbaşkanlığı sisteminden geçtiğini vurgulayan Sürekli, referandum sürecinde sıkça konuşulan rejim tartışmalarına da yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı sisteminin bir rejim değil sistem değişikliği olduğuna dikkat çeken Sürekli, “Her zaman dediğimiz gibi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan. Bu ilkelerden taviz yok. İri olacağız, diri olacağız, güçlü bir Türkiye için hep birlikte ve beraber olacağız. Bu anlayışın hayata geçmesi için Cumhurbaşkanlığı sistemi en doğru yoldur. Her fırsatta Cumhuriyet'in elden gittiğini, özgürlüklerin kısıtlanacağını, meclisin yetkilerinin elinden alınacağını dile getirerek vatandaşlarımızı yanlış bilgilendirmeye çalışan bu zihniyet bilmelidir ki; Cumhurbaşkanlığı sistemi bir rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliğidir. Bir kere önerdiğimiz sistemde asla ve kesinlikle koalisyona yer yok. Yürütmenin başı olarak bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz,  yürütme ona bağlı olacak. Bir de meclis seçeceğiz. Seçeceğimiz mecliste yasama organı olacak”  dedi.

PARLAMENTO GÜÇLENECEK

Yeni sistemle birlikte parlamentonun gücünü kaybedeceği söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Sürekli, “Asla böyle bir şey söz konusu değil. Tam tersine, parlamento daha da güçleniyor ve bırakın güçler birliğini güçler ayrılığı daha da keskinleşiyor. Bir grupta, yani bir tarafta Cumhurbaşkanı, bakanlar, bürokratlar; diğer tarafta da parlamento var. Parlamento ne yapacak? Yasa yapacak, Cumhurbaşkanı başkanlar ve ekibi ise bu yasayı uygulayacak. Cumhurbaşkanı'nın kararname yetkisi var, yürütmeyle, günlük işlerle ilgili konularda ve acil işlerde tasarrufları olacak. En önemli değişikliklerden birisi de bakanlar artık milletvekili olamayacak. Çünkü yürütme Cumhurbaşkanı'ndan Bakan bürokratlara kadar apayrı bir organizasyon şemasına kavuşacağı için onlar sadece icraat yapmakla mükellef. Zaten, yasama ve yürütmeyi birbirinden ayırdığımız için milletvekili, bakan olamayacak, peki olursa ne olur? O zaman da milletvekilliği düşecek” açıklamasında bulundu.