Taşerondan Kadroya geçen işçiler için daha önce Bakanlıktada yapmış olduğumuz görüşmeler üzerine maalesef asgari ücret zammı yansımayacaktır.Fakat sosyal yardımlar hariç ve 2019 'daki yüzde 4 zam da maaşa yansıtıldıktan sonra maaşı asgari ücret altında kalan olursa o aradaki fark tamamlaması yapılacaktır.

Hükumet emekliye ikramiye müjdesinin ardından 3.5 milyon kamu çalışanının yüzünü güldürecek reform niteliğinde adımlar atmaya hazırlanıyor. Kamuda çalışan binlerce sözleşmeli personelin (4B) izin hakları iyileştiriliyor. İzin süreleri uzatılacak, bir sonraki yıla devredilebilecek. Taşeron düzenlemesi ile geçici personel statüsünden (4C) 4B'ye geçen personelin maaş takviminde de eşitlik sağlanıyor.

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçiler kavuştukları bu yeni statüde eski düzenden farklı olarak kazanımlar elde etmektedir. Bunlardan en önemlisi de maaşlarına yapılacak zamlardır. 2019 yılına girdiğimiz bugünlerde tüm çalışanlar yeni yılla birlikte maaşlarını zamlı alacak.

Yansıma olayına gelince 400 tl civarındaki zammın tamamı taşeron olarak çalışan arkadaşlarımıza yanısıyacaktır.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Nisan 2018 itibarıyla taşerondan kamu kurum ve kuruluşlarına geçişi geçişi sağlanan işçilere 2019 Ocak maaşları ile birlikte 5 günlük ikramiye ödemesi yapılacak.

Bilindiği üzere taşerondan kadroya geçen sürekli işçilerin mali ve sosyal hakları 12.04.2018 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan toplu iş sözleşmesi hükümleri ile belirlenmişti. İlgili düzenlemede geçen ikramiye maddesine bakacak olursak;

İkramiye: İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.

Maddeye göre yaklaşık 450 bin kamu işçisi, Ocak ayında 5 günlük ikramiyelerini alacaklar. Kurumlar ödemelerini Ocak maaşları ile birlikte yapabilir. 375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü maddesi kapsamında kamu işçilerine ödenecek 5 günlük ikramiyeden tutarlarından SGK ve İşsizlik Primi ile Gelir ve Damga Vergisi kesintileri yapılacak.

375 sayılı KHK’nın geçici 23 üncü maddesi kapsamında kamu işçilerine ödenecek 5 günlük ikramiyeden tutarlarından SGK ve İşsizlik Primi ile Gelir ve Damga Vergisi kesintileri yapılacak.