Taşeron işçi zammı son durum taşeron işçi maaşlarına zam gelecek mi sorusuna taşeron işçi olarak çalıştırılan kişiler yanıt arıyor. Taşeron işçi zammı gündemdeki yerini koruyor. Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yayımlandı. Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu. Hükumet emekliye ikramiye müjdesinin ardından 3.5 milyon kamu çalışanının yüzünü güldürecek reform niteliğinde adımlar atmaya hazırlanıyor. Kamuda çalışan binlerce sözleşmeli personelin (4B) izin hakları iyileştiriliyor.

Taşeron işçi maaşlarına zam gelecek mi sorusu taşeron işçilerin gündemine geldi. Taşeron işçi zammı son durum nasıl? Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yayımlandı. Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu. 

TAŞERON MAAŞLARINA ZAM MECLİS GÜNDEMİNDE

Milliyetçi Hareket Partisi Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alarak taşeron işçilerin maaşlarının yeniden düzenlenmesini talep etti.

MHP'li Bülbül'ün Meclis Konuşması şöyle;

Dün itibarıyla yarı yıl tatilleri sona erip ders başı yapan bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve eğitim camiamıza başarılar diliyorum.

Sayın Başkan, hepinizin malumu olduğu üzere, taşeron şirketlerde çalışan işçilerimiz geçtiğimiz yıl itibarıyla 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince sürekli bir iş sözleşmesiyle, kamu tarafından kurulan şirketlerde istihdam imkânına kavuşmuştur. Burada, işçilerimizin ücret ve özlük hakları konusunda bu süreçte belli bazı sıkıntıların ortaya çıktığını görmekteyiz. 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince, kadroya geçiş tarihinden önce Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen ve yürürlük süresi 2020 yılında sona erecek olan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre altı aylık periyotlar hâlinde ücretlere yüzde 4 oranında zam uygulanacağı ifade edilmiştir. Yüksek Hakem Kurulunun belirlemiş olduğu bu oran 2016 yılı enflasyon oranına göre gerçekleşmiş; 2018 yılı enflasyon oranı, TÜİK'in açıkladığı verilere göre ise 20,3 olmuştur. Şimdi, bu oran dikkate alındığında, çalışanlarımıza verilen ücret artışı ve sosyal haklar enflasyon artışı karşısında çok cüzi miktarda kalmakta ve âdeta erimiş olmaktadır. Emeğinden başka sermayesi olmayan çalışanlarımız açısından sosyal ve psikolojik açıdan büyük bir sıkıntı olarak gördüğümüz bu meseleyle ilgili olarak acilen bir çözüm bulunması gerektiği kanaatindeyiz.

Asgari ücret artışının önemli ölçüde gerçekleştiği, yüzde 25'ler seviyesinde olduğu ve kamuoyunda da bütün toplum kesimlerinde de büyük bir memnuniyet yaşandığı bir dönemde bu kadro sevincini yaşayan bu kardeşlerimizin bu mağduriyetlerini gidererek asgari ücrete uygulanan zam oranı veya enflasyon oranları çerçevesinde maaşlarında, ücretlerinde yeniden bir düzenleme yapılması gerektiğini burada ifade ediyor, Genel Kurula saygılar sunuyorum.

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLERİN MAAŞLARI

Hükumet emekliye ikramiye müjdesinin ardından 3.5 milyon kamu çalışanının yüzünü güldürecek reform niteliğinde adımlar atmaya hazırlanıyor. Kamuda çalışan binlerce sözleşmeli personelin (4B) izin hakları iyileştiriliyor. İzin süreleri uzatılacak, bir sonraki yıla devredilebilecek. Taşeron düzenlemesi ile geçici personel statüsünden (4C) 4B'ye geçen personelin maaş takviminde de eşitlik sağlanıyor.

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuşan taşeron işçiler kavuştukları bu yeni statüde eski düzenden farklı olarak kazanımlar elde etmektedir. Bunlardan en önemlisi de maaşlarına yapılacak zamlardır. 2019 yılına girdiğimiz bugünlerde tüm çalışanlar yeni yılla birlikte maaşlarını zamlı alacak.

Yansıma olayına gelince 400 tl civarındaki zammın tamamı taşeron olarak çalışan arkadaşlarımıza yansıyacaktır.

2 Nisan’da KHK ile kadroya geçirilen taşeron işçilere 2019 Ocak ayında toplu sözleşmeye göre yapılacak zamlardan faydalanması bekleniyordu.

Taşeronda kadroya geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31 Ekim 2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri yayımlandı. Buna göre merakla beklenen 2 yıllık maaş zamları, izinler ve eğitim yakacak gibi ek ücretleri belli oldu.

Türkiye genelinde yaklaşık 450 bin taşeron işçinin 4d kadrolarına alınması süreci devam ederken kadro hakkı elde eden taşeron işçilerin geçeceği 4/D statüsünün taşeron işçilere ne kazandırıp ne kaybettireceği konusunda detaylar belli olmaya başladı.

'Taşerondan Kadroya geçen işçiler için daha önce Bakanlıktada yapmış olduğumuz görüşmeler üzerine maalesef asgari ücret zammı yansımayacaktır. Fakat sosyal yardımlar hariç ve 2019 'daki yüzde 4 zam da maaşa yansıtıldıktan sonra maaşı asgari ücret altında kalan olursa o aradaki fark tamamlaması yapılacaktır.'

TAŞERON İŞÇİ ZAMMI SON DURUM

Türkiye genelinde yaklaşık 450 bin taşeron işçinin 4d kadrolarına alınması süreci devam ederken kadro hakkı elde eden taşeron işçilerin geçeceği 4/D statüsünün taşeron işçilere ne kazandırıp ne kaybettireceği konusunda detaylar belli olmaya başladı.

'Taşerondan Kadroya geçen işçiler için daha önce Bakanlıktada yapmış olduğumuz görüşmeler üzerine maalesef asgari ücret zammı yansımayacaktır. Fakat sosyal yardımlar hariç ve 2019 'daki yüzde 4 zam da maaşa yansıtıldıktan sonra maaşı asgari ücret altında kalan olursa o aradaki fark tamamlaması yapılacaktır.'

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuştu. Yeni statülerine sınav sonucuna göre geçecek olan taşeron işçilerin yeni statüdeki hakları da belli olmaya başladı. Taşeron işçiler kamu işçisi statüsüne (4D) geçirilen kişiler başlangıçta mevcut şartlarla kadroya alınacak. Ancak bu işçilerin ileride vakti saati geldiğinde toplu iş sözleşmesi yapılırken pazarlık hakkı olacak. Bu anlamda mevcut maaşların ve özlük haklarının iyileştirilmesi söz konusu. En önemlisi iş güvencesi olacak. 90 gün içinde kadroya geçecek taşeron işçilerin ücret ve sosyal hakları da belli oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 21525590-903.99-E.612300 sayılı 696 sayılı KHK ile Kadroya Geçirilen İşçilerin 1 Ocak 2019 Ücret Zamları konulu 9 Ocak 2019 tarihli resmi yazı yayınlandı.

Söz konusu resmi yazıda ''Bilindiği üzere 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli yeni asgari ücret 27 Aralık2018 tarihli 30638 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sürekli veya geçici işçi kadrosuna geçen işçilerimizin tabi oldukları toplu iş sözleşmesi gereğince, asgari ücret ile birlikte aynı tarihten (1Ocak 2019 tarihinden itibaren) geçerli olan ücret zamlarının uygulanmasında tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.

Buna göre 696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında kadroya geçen işçilerle ilgili olarak;

Öncelikle aylık/günlük brüt asgari ücretin (2.558,40 TL/Ay, 85,28 TL/Gün)altında kalan ücretler, asgari ücret seviyesine yükseltilecek bu miktarın üzerine tabi oldukları toplu iş sözleşmesi gereğince 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli %4 oranında zam yapılacaktır.

Brüt günlük/aylık asgari ücretin üzerinde ücret alanlara ise 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli %4 oranında artış yapılacaktır.

Bu işçilerden kadroya geçmeden önce aşçı, şoför, teknik personel, kaloriferci, host, hostes ve benzeri görevler nedeniyle asgari ücretin %20, %30, %40 gibi oranında fazla ücret alanlar, kadroya geçtikleri 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle bu oranlardaki artışlı miktarlar üzerinden ücretlendirildiklerinden, mevcut ücretlerine 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yalnızca %4 oranında zam yapılacaktır. Başka bir ifadeyle bu kapsamdaki işçilerin ücretleri yeni asgari ücret üzerine, kadroya geçmeden önce tabi oldukları ihale sözleşmelerinde yer alan oranlar kadar artırılarak uygulanamayacaktır.

Kullanımda bulunan ''MEB İşçi Ücret Bordro Modülü'' bu yeni duruma göre programlanmıştır.

Konu hakkında Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığına da görüş sorulmuş olup, farklı bir açıklama veya düzenleme olursa ayrıca bildirilecektir.'' denilmiştir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun nihai kararına göre 1 Ocak 2019’dan itibaren geçerli olacak Asgari Ücret, Brüt 2.558 TL / Net 2.020 TL olarak belirlenmiştir.