Taşeron şirketlerden kadroya geçen 4/D'li işçilerin sözleşmeleri yenilenecek mi? Türk-İş Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı gönderdi.

Taşeron şirketlerden kadroya geçen 4/D'li işçilerin sözleşmeleri yenilenecek mi?

3 FARKLI KURUMA YAZI GÖNDERİLDİ


Türk-İş Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı gönderdi

‘Ucube sistemi kaldırın’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Arkadaşlarımızın bir bölümü kadroya geçti. Geçti de çok mutlu olduklarını da düşünmüyorum” dedi.

Türk-İş, yüzde 4’lük zamlara mahkum edilen taşerondan kadroya geçirilen işçilere en az yüzde 20.30 zam istedi.

Kamuda kadroya, belediyelerde ise şirketlere geçirilen 1 milyona yakın taşeron işçisi 2020 sonuna kadar 6 ayda bir yapılacak yüzde 4’lük zam alacaklar. Türk-İş, Cumhurbaşkanlığı, Maliye ve Çalışma bakanlıklarına yazı göndererek bu işçilerin ücretlerine enflasyondaki artış olan en az yüzde 20.30 oranında zam yapılmasını istedi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, “ucube sistemin” kaldırılmasını isterken, “Hani çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecekti. Yüzde 4 nerede, yüzde 20.30 nerede” dedi.

BELEDİYEDEKİ İŞÇİLER ŞİRKETE GEÇTİ
Hükümet bütün taşeron işçilere kadro vaadine karşın sadece kamudaki işçileri kadroya alırken, belediyelerdeki işçileri şirketlere geçirdi.

ARTIŞ %4, ENFLASYON FARKI YOK
Tüm bu işçilerin ücretleri ise Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan sözleşmelere endekslendi. Bu nedenle de işçiler 2020 yılı sonuna kadar 6 ayda bir yapılacak yüzde 4’lük zamlara mahkum oldu. Ayrıca işçilere bu dönem içerisinde enflasyon farkı da ödenmeyecek.

TÜRK-İŞ BAKANLIĞA YAZI GÖNDERDİ
Sendikalar artan enflasyona karşı, işçilerin sözleşmelerinin yenilenmesini istiyor. Son olarak Türk-İş, Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yazı gönderdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Arkadaşlarımızın bir bölümü kadroya geçti. Geçti de çok mutlu olduklarını da düşünmüyorum” dedi.

‘SÖZ VERMİŞLERDİ’
Atalay, ülkeyi yönetenlerin de bu konudaki taleplerini bildiklerine işaret ederek, işçilere en az enflasyon oranı olan yüzde 20.30 oranında zam verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Atalay, “Bu oranın altında ücret vermemek gerekiyor bu insanlara” dedi. Hiç kadro verilmeyen başta KİT’lerde olmak üzere 85 bin işçi olduğuna da dikkat çeken Atalay, bu işçilerin enerjide, tarımda, şekerde olduğunu söyledi. Atalay, “Cumhurbaşkanının da bu meseleyi halledeceğiz diye sözü var. Bu meseleyi ülke gündeminden kaldırmak gerekiyor” diye konuştu.

HAK-İŞ'TE % 20.30 ZAM İSTEDİ
Bu arada Hak-İş de kadroya geçen ve KİT’lerde kadro kapsamı dışında kalan işçiler için yüzde 20.30 oranında enflasyon zammı istedi.


Kaynak : Cumhuriyet