ENFLASYON FARKI ALMAYAN TEK KAMU ÇALIŞANLARI

Kamuda çalışan işçiler ve memurlar toplu sözleşmelerde imzalanan zam oranları enasyonun altınada kaldığı takdirde aşan kısmı için enasyon farkı alıyorlar. Taşerondan kadroya ve şirket işçiliğine geçen işçiler için ise YHK'nın (Yüksek Hakem Kurulu) toplu iş sözleşmesi hükümlerinde böyle bir düzeleme yok. Dolayısı ile açıklanan enasyon rakamları ile memur ve kamu işçileri oluşan enasyon farkı maaşlarına yansıtılırken taşerondan geçen işçilerin böyle bir hakları bulunmuyor.

TAŞERONDAN KADROYA GEÇENLERE 4+4'LÜK ZAMLAR

Zam oranları altışar aylık dilimlerde 4+4 şeklinde düzenlenen işçilerin yıllık zamları yüzde 8 oluyor. Örneğin 2018 yılı enasyonu yıllık olarak% 20,30 olmuşken kadroya geçen işçiler sadece yine yüzde 8 zam aldılar. Kamuda çalışan işçiler ve memurlar ise yıllık olarak enasyon farkını aldılar.

EYLÜL ENFLASYONU TAŞERONDA 'KADRO' ZAMMINI BİTİRDİ

Bugün açıklanan Eylül ayı enasyon rakamı ile yılın ilk 9 ayında enasyon yüzde 8,13 oldu. Bu yıl için de yine altışar aylık dilimlerde yüzde 4+4 zam alan işçilerin bu ay itibari ile aldıkları zam oranı TÜİK'in açıkladığı gerçekleşen enasyonun altında kaldı. Ve henüz yılın bitimine 3 ay daha bulunuyor.

MAAŞ KAYIPLARI ARTIYOR

2018'de çok basit hesaplama ile enasyon nedeni yüzde 12 maaş kaybı yaşayan işçiler 2019 yılında da yine maaş kaybı yaşayacakları değerlendiriliyor. Zaten hükümetin açıkaldığı yeni ekonomi programında bu yıl ki enasyon hedefi yüzde 15,9'dan yüzde 12'ye düşürüldü. Bu hali ile taşerondan kadroya ve şirket işçiliğine geçen işçilerin kayıplarının olacağı hükümetin açıkladığı hedeerden ortaya çıkmaktadır.

ÇÖZÜM GETİRİLSİN

Tablo taşerondan kadroya ve şirket işçiliğine geçen işçiler için net olarak ortada ve bir çözüm bekleniyor. Geçen yıl asgari ücret artışını bile neredeyse yansıtmak istemeyen yöneticilerin olduğunu Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ifade etmişti. Daha sonra Çalışma Bakanlığı'nın görüş yazısı ile konu çözülmüştü.

Halbuki kanun açıkca asgari ücretin altında işçi çalıştırlamayacağını belirtmesine rağmen bazı bürokratlar YHK'nın toplu iş sözleşmesi hükümlerini kanudan önde görmüştü. 2 yıldır maaşları enasyon karşısında eriyen işçiler 2019 yılında yapılan TİS'e dahil olmak istemiş fakat bu istekleri de 2020 yılına ertelenmişti. Belediye şirket işçilerinin işten çıkarmalarının arttığı bu günlerde şirket işçiliği yerine belediye işçiliği isteyen işçilerinde seslerini duyurmak istiyorlar. Gerek 4/D'li sürekli işçiler gerekse belediye şirket işçilerinin yaşadıkları maaş kayıpları için kısa vadede acil bir çözüm getirilmesi gerektiği aşikar hale gelmiştir.

ENFLASYON RAKAMLARI ŞÖYLE OLUŞTU

Bu yılın Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran,Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında enasyon rakamları şöyle gerçekleşti;

AYLAR             TÜKETİCİ FİYATLARI (TÜFE)        ÜRETİCİ FİYATLARI (ÜFE)

OCAK                              1,06                                           0,45 

ŞUBAT                             0,16                                          0,09

MART                              1,03                                           1,58

NİSAN                            1,69                                            2,98

MAYIS                            0,95                                            2,67

HAZİRAN                       0,03                                            0,09

TEMMUZ                       1,36                                          - 0,99

AĞUSTOS                    0,86                                            - 0,59

EYLÜL                            0,99                                           0,13

TOPLAM 8,13 6,39