Kadroya geçişi gerçekleşen işçilerin yıllık izinlerinde süre hesabında önemli detay.

Taşeron işçi iken 696 sayılı KHK ile belediye şirketleri ve sürekli işçi kadrosuna geçen işçilerin yıllık izinlerinde değerlendirilecek olan hizmet sürelerinin hangi tarihten itibaren hesaplanacağı konusunda farklı uygulamalar yapıldığı görülmektedir.

BAKANLIK KONUYA CEVAP VERMİŞTİ
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı izinlerin hesabında alt işveren yanında çalışılan sürelerin dahil edilmesi gerektiğini Ekim ayında bildirdiği görüş yazısında belirtmişti.

YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER
Kadroya geçen işçilerin yıllık ücretli izinlerinin hesabında ise ilgili mevzuata değinen Bakanlık '...Sürekli işçi kadrosuna geçişten önce altı işverenler yanında çalıştırıldığı süreler dahil hizmet süresinin hesaba katılması gerektiği değerlendirilmektedir.' diyerek izin hesabına alt işverende çalışılan sürelerinde dahil edileceğini belirtti.

1 YILLIK SÜRE TAMAMLANMADIĞI GEREKÇESİ
Bakanlığın görüş yazısı doğrultusunda kadroya geçişi yapılan işçiler için yıllık izin hesaplamasında kadroya geçirildikleri tarih olan 02.04.2018 tarihi değil, alt işverende çalıştığı sürelerin dikkate alınması gerekir. 1 yıllık sürenin hesabı bu şekilde yapılmalı ve kadroya geçen işçilerin izinleri Bakanlığın görüş yazısında belirttiği şekilde yapılmalıdır.

İZİNLERİN KULLLANDIRILMASI
Yıllık ücretli izinlerin işçi tarafından sürekli kullanılmak istememesi veya işveren tarafından kullandırılmaması Anayasa'nın ve Kanun'un emredici hükümlerine aykırı olduğu gibi, hayatın olağan akışına da uygun düşmeyeceği belirtildi.

MUTLAKA KULLANDIRILMALI
'Sonuç olarak yıllık ücretli izinlerin işçilere mutlaka kullandırılması gerekmektedir.' denildi.

Taşerondan kadroya geçenlere Bakanlık'tan tazminat ve izin görüşü haberi için Tıklayınız

İşte Bakanlığın görüş yazısı;

SGK Rehberi