Dershanelerin kapatılma kararının ardından Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda geçici düzenleme yapılarak temel liselerin 2018-2019 eğitim öğretim yılının sona ereceği 14 Haziran itibariyle kapatılması öngörülmüştü. Milli Eğitim Bakanlığı'nın hangi şartlara göre hangi kurumlara dönüşecekleri konusunda taahhütte bulunduğu temel liseler bundan böyle öğrenci kabul etmeyecek ve eğitim faaliyetine devam edemeyecek.

Ek Süre Verilmeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu konuyla ilgili olarak tüm il valiliklerine yazı gönderdi. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre, 4 yıllık yasal suresi dolan kurumlarla birlikte dönüşümü taahhüt etmiş ve yeni binasını belirlemiş olmasına karşın çeşitli sebeplerle birtakım eksiklikleri bulunduğu için dönüşememiş eğitim kurumlarına ek süre tanınmayacak.

Öğrencilerin Durumu Ne Olacak?

Bu kapsamda dönüşme sürecine giren, ancak dönüşememiş liseler ile birlikte diğer tüm temel liseler yarın itibarıyla kapatılacak. Bunun sonucunda 890 temel lisede eğitim gören 160.650 öğrencinin durumları da belli oldu. Alınan bilgiye göre, temel liselerin kapanması nedeniyle bu okullarda eğitim gören öğrenciler özel okullara geçiş yapabileceği gibi, puanları yeterli olanlar merkezi sınavla öğrenci alan okullara geçiş yapabilecekler. Puanları yeterli olmayan öğrenciler ise bulundukları yerlerdeki devlet okullarına yerleştirilecekler.

Açıkta Kalan Öğretmenlerin Durumu

 

Kapanacak temel liselerde görev yapan öğretmenler açığa çıkacağı için bu konuda 2 olasılık söz konusu. Bu okullardaki öğretmenler destekleme ve yetiştirme kurslarına dışarıdan öğretmen görevlendirmesiyle değerlendirilecek. Diğer olasılıkta ise; kapanan temel liseler veya özel öğretim kurslarındaki öğretmenler başvuruda bulunmaları durumunda ilde hem okullarda ve hem de halk eğitim merkezlerinde mezunlar için devam eden destekleme ve yetiştirme kurslarında görevlendirilecek.