Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan'ın TEOG kaldırılacak açıklamasından sonra ortalık karıştı. Herkes telaş içerisinde. Ben de aynı kanattayım, TEOG kaldırılsın, niye mi?

Bu açıklama ile telaşa kapılanlar, 2 aydır okul tercihi, hangi liseye gideyim derdinde olan veli ve öğrencilerin farkında değiller sanırım.
Abisi, ablasının geçen yıl 400 puanla girdiği Anadolu lisesine bu yıl kardeşi 450 puanla giremedi. Çocuk iyi puan aldığını düşünüyor ama Anadolu lisesine yerleşemiyor ve başarısızlık duygusu yaşıyor, umutları hayalleri bitiyor.
Veliler öğrencisini meslek lisesine göndermek istemiyor, öğrenci seviyesi ve başarı düşük diye, özel okulların kapılarını aşındırıyor. Özel okullarda TEOG puanına göre indirim yaptığı için karşılarına yüksek rakamlar çıkıyor. Durumu iyi olanlar gönderiyor. Peki ya durumu olmayanlar ne olacak. Veliler 2-3 haftadır kapı kapı okul dolaşıyor.
Birçok veli devlet teşvikine başvurup umutla sonucu beklemeye başladı.15 Eylül de Açıklandı ve çok az kişiye teşvik çıktı. Teşvik puanı 485-490'ın üzerinde olanlara çıktı. Kaydını özel okula yaptırıp teşvik çıkmayan veli son gün okul telaşına girdi. Okula kayıt olacak, kıyafet alacak, servise, yemeğe yazılacak vs.
Önce OKS idi sonra SBS oldu ve en sonunda TEOG oldu ama sorunlar bir türlü bitmedi.

Sınav yarışı bir türlü azalmadı daha da arttı. Veliler bu işi çok abarttı olay at yarışına dönüştü. Ergenlik dönemindeki çocuklar neye uğradığını şaşırdılar.
Bilgisayar, cep telefonu, oyunlar ve sosyal medyanın pençesinde can çekişen gençlere bir darbede TEOG' dan geldi.

Dershaneleri kapatalım niyeti ile yola çıkıldı evet kapatıldı ve dönüşüm gerçekleşti, dershaneler okula dönüşüp örgün eğitimin içine girdi, gayet güzel oldu, ama okullar kurs merkezi ve dershaneye dönüştü.
Devletin denetleyebildiği ve kontrolünde olan resmi kurumları Dershaneler kapanırken, merdiven altı çalışan ve gayri resmi denetlenemeyen kurumların sayısı hızla arttı.
Okullarda notlar şişirildi, güven problemi oluştu.
2017 TEOG-2'de 17 bin şampiyonun çıkması da bardağı taşıran son damla oldu!..
    Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın, eğitime yönelik derdine yapılan değişiklikler şifa olmadığı gibi yeni sıkıntılar doğurdu. Uygulamada ve uygulama mercilerinde sıkıntılar var.

    Çözün ne peki? Basit aslında, siyasi, dini veya kültürel görüşü ne olursa olsun eğitim alanında uzman kişiler bir araya getirilerek, istişare ile yeni bir sistem kurmak.

    Okullar konusuna gelecek olursak. Öğrenciler anaokulu ve ilkokulu okuduktan sonra, ortaokul ve lisede yabancı dil öğrenemeyecekse, okuma ve yazma alışkanlığı olmayacaksa, resim, müzik ve spor gibi bir hobisi olmayacaksa, okulu ve ders çalışmayı sevmeyecekse, kendini güzel ifade edemeyip iletişim sıkıntısı olacaksa, bir beceri ve yetenek kazanmayacaksa, bilimsel bir araştırma içine giremeyecekse, düşünme ve problem çözme becerisi gelişmeyecekse okulları kapatalım gitsin. Vakit kaybına gerek yok. Çıraklık sistemi getirelim. Kim ne olmak istiyorsa önce gitsin çıraklığını yapsın. Ve gerçek hayatı öğrensin. Bazı gerçekten özel meslekler dışında üniversite okumaya gerek yok. Bunlarda %10-20 zaten, TEOG'da, Üniversite sınavında çok iyi yerler ilk %10-20 de.

Biz %80 öğrencimizi aynı sisteme mağruz bırakıp mağdur ediyoruz.

TEOG Kaldırılsın, okullarda kapatılsın!

Mustafa Tezcan/ MİLAT