Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TEOG 'a giren çocuklar için 'Bu yaştaki çocuk için böyle sınavlar uygun değir dedi Tekin'den kaldırmaM bugün açıklanıyor EB Müsteşarı Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemiyle ilgili, 'Bu sınav, sınavsız geçişin bir başlangıcıdır. Kademeler arası sınavsız geçiş ancak böyle hayata geçirilebilir' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşan Yusuf Tekin, AA muhabirine 8. sınıf öğrencileri için yapılan merkezi ortak sınavlara ilişkin Ahmet Bahadır İlhan Ortaokulunda yaptığı açıklamada, kamuoyunda kodlama kültürünün olmasından dolayı, merkezi ortak sınavlara TEOG' isminin verildiğini ama böyle bir isimlendirmenin doğru olmadığını belirtti.

Tekin, 'Tüm bu alışkanlıklan terk etmek kolay değil. Biz bu yola çıkarken de kaygımız şuydu. Çocuklanmız temel eğitimden orta öğretime geçerken merkezi bir sınavla bu geçme işlemini yapmayalım. Sebebi şu, OKS, SBS gibi modeller bir kere yapılıyor. O günkü performansına göre değerlendiriliyor ve liseye yerleştiriliyor. Bu yaştaki çocuk için böyle sınavlar uygun değil.' ifadesini kullandı.

Ortak sınav sistemi uygulamasının nasıl hayata geçirildiğini anlatan Tekin, şunlan kaydetti: 'Bu sistemi nasıl yapabilirsiniz, bunu yapma yönteminiz şu. Merkezi sınav yapmayacaksınız. Çocuğun 8 yıllık başanlannı toplarsınız, oradan bir not elde edersiniz. Bu notu liseye yerleştirirken kullanırsınız. Bu bize neyi kazandıracak. Merkezi sınav olmayacak, daha önemlisi okulumuz ve öğretmenlerimiz değerli hale gelecek. Öğrenci okulda öğrendiklerinin dışında başka bir şeye ihtiyaç duymayacak. Biz sadece okuldaki başanlannı ölçeceğiz. Çocuk okuldaki sınavına hazırlanacak, orada basan elde edecek, biz de onu ortaöğretime yerleştirmede kullanacağız.

Bunun sakat noktası şurası, Türkiye'deki bütün okullarda aynı notlandırmanın olduğuna inanılıp inanılmayacağı endişesi kamuoyunda oluşmaya başladı. Bu anlamda çok istisnai yanlışlıklar olduğuna inanıyoruz.' Öğrencilerin 8'inci sınıfta herhangi bir dersten başanlı olmak için girdiği yazılı sınavlardan bir tanesinin sorusunu ortak hazırladıklannı kaydeden Tekin, Türkiye'nin her tarafından 8'inci sınıf öğretmenlerinin, hazırladıklan sorulan öğrencilerine sormak yerine bakanlığa gönderdiklerini, bakanlığın ulaşan sorulardan bir havuz oluşturduğunu ve o sorulardan ortak sınav hazırlayarak, Türkiye'nin her tarafında merkezi ortak sınavın yapıldığını söyledi. Temel eğitimden ortaöğretime geçi; (TEOG)smavlarının ikincisi dü yapıldı. Pek çok öğrenci, 40 dakikalık süreye rağmen Türkçe soruların kolay olduğunu belirterek sı navın 20. dakika sindaçıktı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB), TEOG merkezi ortak sınav soru ve cevaplarının yayımlanacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı, 8. sınıflara yönelik 2. dönem TEOG merkezi ortak sınavının soru ve cevapları ile çözüm videolarının bugün saat 14.00'ten itibaren www.eba.gov.tr adresinde yayımlanacağını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 'Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine ait merkezi ortak sınav soru ve cevapları yazılı olarak, çözümleri ise derslerin branş öğretmenlerinin anlatımlarıyla video olarak yayımlanacak. Tüm sınavlara ait soru ve cevaplar pdf ortamında yazılı olarak bugün saat 14.00'te www.eba.gov.tr ve odsgm. meb.gov.tr adreslerinde yayımlanacak. Bu saatten sonra da sınavlara ait soru çözüm videoları, yapımlarının tamamlanmasının ardından www.eba.gov.tr adresinde yayımlanacak' denildi.

MİLAT

Kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net