Eğitim dünyasının farklı kesimlerinden birçok uzman önceki gün ‘2023’e Doğru Türk Eğitim Sistemi-Bulma Konferansı’nda bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Sınav sistemini konuşurken sürekli TEOG mu, LGS mi diye tartışıyoruz. Mesele bu değil. Mesele öğretmen ve Türkiye’nin bir milli hedefinin olma meselesidir” dedi. Program sonunda konferans hakkında değerlendirmede bulunan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Artık yukarıdan vaaz eden bir yaklaşım yerine, toplumun bütün sosyal katmanlarını dikkate alan yaklaşım bizlere umut veriyor” şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önceki gün ‘2023’e Doğru Türk Eğitim Sistemi-Bulma Konferansı’nda Türk eğitim sistemini ele almak üzere toplumun farklı kesimlerinden ve uzmanlık alanlarından temsilciler ile bir araya geldi. Programın açılış konuşmasında ‘eğitimde kıyameti koparmamız gerektiğini’ ifade eden Bakan Ziya Selçuk, kapanış konuşmasında ise ‘en iyi okul ile en kötü okul arasındaki farkı azaltmamız gerektiğini’ vurguladı.

ARTIK SINAVLA, MÜFREDATLA UĞRAŞMAMALIYIZ
Önceki Millî Eğitim bakanlarının aksine eğitim dünyasının içinden gelen bir millî eğitim bakanı olan Ziya Selçuk, öğretmeni merkeze alan bir eğitim anlayışını her platformda dile getiriyor. Türk Eğitim Sistemi-Bulma Konferansı’nda gerçekleştirdiği kapanış konuşmasında da benzer konulara değinen Bakan Selçuk, Avrupa’daki en iyi okul ile en kötü okul arasındaki farkın yüzde 10 olduğunu belirtti. Bu yüzdeliğin Türkiye’de ise yüzde 68’lere kadar çıktığını ifade eden Ziya Selçuk, “Bizim sınav sistemini konuşurken sürekli TEOG mu olsun, LGS mi olsun diye tartışıyoruz. Meselenin bu olmadığı o kadar açık ki. Mesele çoklu bileşenli bir yapıyı analiz etmektir. Yaptığımız her değişikliğin diğer bileşenleri nasıl etkilediğinin farkında olmamızdır. Eğer biz yüzde 68’lik farkı yüzde 20’lere indiremezsek, inanın bu sınav talebi azalmayacak. Sınavla vesaire uğraşmamak lazım. Hatta müfredat ile de uğraşmamak lazım. Mesele öğretmen ve Türkiye’nin bir milli hedefinin olma meselesidir” diye konuştu.

TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİN BİR ARAYA GETİRİLMESİ UMUT VERİCİ
Program sonunda konferans hakkında değerlendirmelerde bulunan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Konferans, Türk eğitim sistemine kısa vadede bir çözüm ve umudu artırmaya yönelik bir arayış olarak önümüze çıkıyor. Millî Eğitim Bakanlığı’nın toplumun farklı kesimleri eğitim sisteminde bir arayış içerisine girmesini takdir ediyoruz. Artık yukarıdan vaaz eden, kendi mühendislik ürünü anlayışını yukarıdan aşağıya dikte eden bir yaklaşım yerine, toplumun bütün sosyal katmanlarını ve sosyal ortaklarını dikkate alan ve ortak bir nokta bulmaya yönelik yaklaşımlar bizlere umut veriyor. Toplumda da bu tip yaklaşımlar iyimserlik havasını artırıyor. Ben bakanımızın öğretmenlerin dilini yakalayan tarzını oldukça önemsiyorum. Eğitimin ana unsuru öğrencidir. Ancak bunu birinci derecede etkileyecek olan öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerimizin motivasyonunun artırılması birçok sorunun çözülmesine katkı sağlayacaktır. Bu anlamda burada bir araya gelerek çalıştayların düzenlenmesi çok önemli bir adım” diye konuştu.

MİLLİ GAZETE