TEOG kalktı, yeni sistem Bakanlar Kurulunda Eğitim Bakanlığı,TEOG'un ardından belirlenecek yeni sistemle ilgili taslağa son şeklini verdi.Taslak, yarınki Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca kaldırılan TEOG sınavının ardından yeni sistem merakla bekleniyor. Sınav, neyi iyi bildiğini ölçmeli.

MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dün sınav sistemiyle ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu; 'Gençler bir sınavdan diğerine koşarken, birey olarak kendilerini unutuyor.

Önümüzdeki dönemde öğrencilerin projelerinin, basanlarının ve becerile rinin öne çıkacak. Sınav, öğrencilerin neyi bilmediğini değil, neyi bildiğini ölçmelidir.' TEOG kalktı milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisi ve velilerin gözü kulağı yarın Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek olan yeni sistemde.

Öğrenciler ve veliler yeni sistemi merakla bekliyor. Bu yıldan itibaren liselere geçişte uygulanacak yeni sistemle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde oluşturulan komisyon da yapılan çalışmalar büyük ölçüde tamamladı.

BAŞARI DURUMU ODAKLI

Yeni sistem öğrencilere sınav stresi yaşatmamayı, velilere de kurs ve etüt gibi ekstra masraflar yüklememeyi öngörüyor. Bu kapsamda öğrencilerin 8.sınıfa kadar olan basan puanlan esas alınacak. Başbakan Binali Yıldıran yeni sistemde öğrencilerin 8 yıllık basan durumlarına göre liselere yerleştirme yapılacağını söylemişti.

 Doruk ÇAKAR /AKŞAM