Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın takvimine göre 26-27 Nisan 2017 Çarşamba-Perşembe tarihlerinde yapılacak. Kısaca sınava bir hafta kaldı.

Yeni Mesaj Gazetesi eğitim uzmanları ders ders TEOG sınavlarına ilişkin püf noktaları derledi Yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin gireceği Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına bir hafta kaldı. Sınavlar 26 Nisan Çarşamba ve 27 Nisan 2017 Perşembe tarihlerinde 6 oturumda yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl da 8. sınıf müfredatını önemli ölçüde değiştirdiğinden geçen yıl TEOG 2 de çıkan bazı soru tiplerinden bu yıl soru sorulmayacak. TÜRKÇE: Soru dağılımı ağırlıklı olarak okuma-anlama becerisini ölçen sorulardan oluşacak. Paragraf sorularmı kavrayabilmek için öncelikle soru kökü iyi okunmalı, soru kökünde yer alan anahtar kavramlardan yola çıkılarak metin çözümlemesi yapılmalıdır. Yazım kuralları ve noktalama işaretleri öğrencilerin zorlandığı konuların başında yer alıyor. Bu konuda günlük hayatta yapılan hatalı kullanımlardan kaçınılmalıdır.

FEN BİLİMLERİ: Maddenin Halleri ve Isı ünitesinin kazanımları ile ilgili sorularda, tablo ve grafik soru tarzlarının ağırlıklı olarak sorgulanacağı düşünülmektedir. Bu tip sorularm çözümü için grafik ve tabloları iyi analiz etmek gerekmektedir. Fen Bilimleri dersine ait sorular içerisinde yer alan terimlere de dikkat edilmelidir. Canlılar ve Enerji İlişkileri ünitesiyle ilgili deney sorularının ön plana çıkacağı düşünülmektedir. Deney soruları genel olarak çıkarım gücünü kontrol eder. Bu sorularda deneye göre çıkarım yapılması istendiğinde tüm ifadeler doğru olsa bile sadece deney sonuçlarının istenilen cevap olduğu unutulmamalıdır.

MATEMATİK: TEOG l'in müfredatında yer alan üslü ve köklü sayılardan 3-4 sorunun çıkması bekleniyor. Bu yıl üçgen çizimi ile ilgili bir sorunun gelmesi de ihtimal dahilinde. Soruların yarısından fazlasında çok adımİı işlemler olabilir. Sorularda verilenlerin ve istenenin ne olduğuna dikkat edilmelidir. Bu doğrultuda öğrencilerin sakin olmaları gerekmektedir.

TC. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Sorularm çoğunluğunun 'Ya İstiklal Ya Ölüm', 'Çağdaş Türkiye Yolunda Adımlar' ve Atatürkçülük' ünitelerinden geleceği beklenmekte. TEOG-1 konularından 1-2 soru gelmesi ihtimal dahilinde olduğundan 'Bir Kahraman Doğuyor' ve 'Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler' ünitelerine göz atılmalı. Sorularda Atatürk'ün sözlerinden yola çıkarak istenen yorumlar, yapılan inkılâpların alan eşleştirmesi, milli birlik ve beraberlik anlayışı, durum sonuç ilişkisi, yapılan antlaşmalar ve maddelerinin yorumlanması gibi yorum gücünü kullandırmaya yönelik sorular gelebilir. Milli egemenlik, ulusal irade, egemen devlet anlayışı gibi kavramlara dikkat!

YABANCI DİL: İngilizcede 'İletişim, İnternet, Spor, Turizm ve Günlük Yaşam' gibi temalara ilişkin sözcük hazinesi güçlendirilmeli. İngilizce sorularında cevap şıkkı çok belirgin bir şekilde kendini gösteriyor. Öğrenciler mümkün mertebe metindeki ve soru kökenindeki bilgilerden yola çıkarak doğru cevaba ulaşmalı.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Özellikle haccın yapılış sırası, umre ile hac arasındaki farklar, zekâtm kimlere verileceği gibi bilgi sorularında soru kökünde yer alan olumlu ve olumsuz ifadelere dikkat edilmeli. Öğrenciler soruda verilen ayet, hadis ve olayı çok iyi yorumlayarak, iki şık arasında kalındıklarında metni tam karşılayan bilgi ya da yorumu tercih etmeli.

AHMET SAFA TERZİ/Yeni Mesaj