Pervin KAPLAN/GAZETE HABERTÜRK

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmelerinin geçen yıl başlayan ve çok tartışılan uygulaması bu yıl da tüm eleştirilere rağmen devam ediyor. Bu uygulama tercihlerine yerleşemeyen öğrencilerin otomatik olarak açık liseye kaydedilmesi. 

Eğitimcilerin 14 yaşındaki çocukları örgün eğitim dışına çıkardığı için eleştirdiği uygulamada bu yıl da değişen bir şey yok. Yine 25 okuldan oluşan tercih listesindeki okullara yerleşemeyen öğrenciler otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Onlar gibi tercih yapmayan öğrenciler de zorunlu eğitim 12 yıl olduğu ve son 4 yılı açık lisede okunabildiği için otomatikman açık liseye kaydedilecekler.

3 KEZ YAPILACAK, 3 TERCİH ALINACAK

Tercih listesinde daha üst sıradaki okula yerleşmek isteyenlerde olduğu gibi açık liseye zorunlu olarak kaydedilen öğrenciler için de bundan kurtulmanın yolu nakil uygulamasından geçecek. Yerleştirme sonuçlarının 8 Ağustos’ta açıklanmasının ardından kayıtlı oldukları okulları değiştirmek isteyenler için 3 kez nakil uygulaması yapılacak. Bu nakillere herhangi bir örgün liseye yerleştirilen öğrenciler ile, tercihlerine yerleşemedikleri için otomatikman açık liseye kaydedilen öğrenciler başvurabilecek. 

Yine Yerleştirmeye Esas Puan’a (YEP) göre yerleştirmelerin yapılacağı nakil uygulaması 3 kez gerçekleştirilecek. 8 Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarıyla birlikte okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. Ancak nakil tercihlerini yaparken okulda boş kontenjan olup olmadığına bakılmayacak. Veliler tüm okulları nakil döneminde tercih listelerine alabilecek.

TEK LİSTE İLE KATILMA HAKKI VAR 

Nakillerde ilk dönem 9-15 Ağustos tarihleri arasında yapı- lacak. Bu tarihler arasında veliler 3 okuldan oluşan tercih listesi hazırlayacak. Yine ilk yerleştirme döneminde olduğu gibi nakil tercihleri de e-okul sistemi üzerinden ya da herhangi bir ortaokuldan yapılacak. Listelerin geçerli olması için okul müdürlüklerine yine onaylatılması gerekecek. Okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinin 2 nüsha çıktısı alınacak. Biri okulda kalacak, diğerini de veliler alacak. İlk nakil sonuçları 19 Ağustos’ta açıklanacak. 

19-23 Ağustos tarihleri arasında ikinci nakil uygulaması için tercihler alınacak. Yine 3 okul tercih hakkı olacak. Bu nakillerin sonuçları da 26 Ağustos’ta açıklanacak. 26-31 Ağustos tarihleri arasında ise son kez nakil tercihleri alınacak. Yine velilerin 3 okul yazma hakları var. Bu yerleştirmenin sonuçları da 5 Eylül’de açıklanacak.