Öğrenciler için eğitim döneminin başlamasıyla birlikte velilerin giderleri de arttı. Kırtasiye ürünleri ile başlayan giderler şimdi de okulların istediği kaynak kitap ve okul formalarının ücretleri ile katlanarak devam ediyor. Ders kitapları ücretsiz dağıtılmasına rağmen kaynak kitap istenmesini eleştiren veliler kitap-forma fırsatçılığının önlenmesini istiyor.

MEHMET ŞAKİR DİREKÇİ- DOĞRUHABER

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla fırsatçılara da gündoğdu. Kırtasiye malzemeleri üzerinden yapılan zamlar yetmezmiş gibi şimdi de okulların öğrencilerden istediği formalar ve kaynak kitaplar velilerin bütçesini zorluyor. Ders kitapları tüm öğrencilere ücretsiz dağıtılıyorken öğretmenler genel olarak tüm öğrencilerden kaynak kitap almasını istiyor. Hatta bu bazen öyle bir hale geliyor ki öğretmenler kitabı getirip okullarda satıyorlar. Kitabın yanı sıra okulların istediği üniformaları kırtasiyeler ateş pahasına satıyor. Kimi zaman 10-20 TL'ye mağazadan, çarşı pazardan alınabilecek kıyafetler kırtasiyelerde 50-60 TL'ye satılıyor. Duruma tepki gösteren veliler yetkililerin konuya el atmasını ve dağıtılan kitapların yeterli hale getirilmesini istiyor.

KİTAPLAR ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR AMA BU SEFER DE KAYNAK KİTAP İSTENİYOR

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)ilk kez 2003 yılında ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaya başladı. Bu uygulamanın başlamasıyla velilerin bütçesine epey katkısı oldu. Ancak geldiğimiz noktada birçok okulda öğretmenler ders kitaplarının yanı sıra öğrencilerden kaynak kitap istiyor. Bu da haliyle velilere ek bir masraf doğuruyor. Veliler ya dağıtılan kitapların iyileştirilmesini ya da kaynak kitaplarında ücretsiz dağıtılmasını istiyor.

TİCARETHANE Mİ? OKUL MU?

Okullarda kıyafet serbestisinin getirilmesiyle beraber Milli Eğitim Bakanlığı okul kıyafetlerinin velilerce belirlenmesine karar verdi. Birçok okulda tek tip kıyafet kararı alındı. Ancak bu kararı alan veliler okul aile birliğinin tek bir firmayla anlaşması üzerine geçen yıl fiyatı 50 lira olan formaların bu sene 113 lira olmasına neden olduklarını belirterek, okul yönetimlerinin kendilerine pay çıkardığını ifade etti. Okul üniformalarının tek bir firmadan temin edilmesinin, rant sağlamaktan başka bir şey olmadığını ileri süren velilerin şikayetleri şöyle: 'Okul Aile Birliği'nin almış olduğu karar doğrultusunda okul formaları değişti. Anlaştıkları bir mağazada 113 liraya satılıyor vebaşka hiçbir yerde de satılmıyor. Okuldaki yetkililere sorduğumuzda bu işle okul Aile Birliği ilgileniyor deniyor. Müdür yardımcısının haberi yokmuş. Bu nasıl bir iş? Yöneticilerin nasıl haberi olmaz? Çocuklar serbest kıyafetle gitmesin, aralarında ayrımcılık olmasın, forma ile okula gönderelim dedik, okul yönetimi hemen kendine pay çıkardı. Bu soyguna bir son verilsin artık. Geçen sene okul formaları 50 liraydı bu sene 113 lira oldu. Çıkarlarının olmadığını söylemek mümkün mü acaba?'. Bazı veliler de şikayetlerini şöyle dile getiriyor:'Hem kalite kötü hem fiyatlar piyasaya göre daha pahalı, öğrenciler arası ayrımcılık olmasın istedik tek tip formayı seçtik, yine mağdur olan biz olduk.'